Oprea: Anul acesta intrăm în Schengen cu frontierele aeriene. Voi conduce Guvernul ca un militar, ca la armată

Premierul interimar Gabriel Oprea a declarat marţi că, în opinia sa, România va intra în acest an în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, precizând că îşi bazează opinia pe discuţii cu lideri europeni. Totodată, acesta a precizat că intenţionează să conducă Guvernul "ca la armată", cu mai puţine subiecte politice şi cu emiterea mai rapidă a avizelor pentru acte normative.

RomaniaTV.net
23 iun. 2015, 18:38
Oprea: Anul acesta intrăm în Schengen cu frontierele aeriene. Voi conduce Guvernul ca un militar, ca la armată

„Am birou și la Palatul Victoria, și la Interne. O să-l conduc (Guvernul — n.r.) ca un militar. Mai puțină politică, proceduri, vreau să fie toate avizele foarte exacte, ca la armată. Să ne facem datoria atât timp cât domnul prim-ministru Victor Ponta este plecat. Îl aștept să vină sănătos și să își reia munca”, a spus Oprea la Realitatea TV.

CITEŞTE ŞI: Premierul interimar Gabriel Oprea, şedinţă de urgenţă cu liderii PSD: Nu trădez Guvernul

Întrebat dacă s-a certat cu Victor Ponta, Oprea a spus: „Nu m-am certat cu Victor Ponta, vorbesc zilnic cu el la telefon”.

Premierul interimar a precizat că va merge să-l vadă pe Victor Ponta în Turcia doar într-o situaţie excepţională.

„Vorbesc cu Victor Ponta în fiecare zi la telefon. Nu cred că pot să plec în această perioadă. Nu că nu mi-aș dori. Sunt prieten cu Victor Ponta, avem o relație foarte bună și e normal să fie așa.

În această perioadă, dacă va fi cazul, poate o să merg, dacă e ceva excepțional, dar nu cred că va fi cazul. Vorbim și cred că e suficient acest lucru. E normal să meargă miniștrii. Sunt și prieteni și așa se face”, a mai spus premierul interimar.

Totodată, premierul interimar a precizat că este de părere că România poate adera la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, în acest an.

„Este opinia mea, cred în acest lucru şi din discuţii cu alţi lideri europeni”, a spus Oprea la Realitatea TV, legat de posibilitatea ca România să intre în Schengen la nivelul aeroporturilor.

Autorităţile române negociază de mai mult timp cu Uniunea Europeană integrarea în spaţiul Schengen, eventual în etape, în care prima fază a procesului de integrare să fie cu frontierele aeriene, ceea ce ar presupune proceduri mult simplificate de călătorie.


Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, „pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor de prim-ministru” de către Victor Ponta.

Duminică, premierul Ponta a anunţat că medicii turci care l-au operat au decis că poate fi externat, dar îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Klaus Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Gabriel Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

Oprea va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.