Orange, obligată de instanţă la despăgubiri de 45.000 lei pentru un fost angajat pe care l-ar fi hărţuit moral

Tribunalul Bucureşti a admis, în premieră, o acţiune privind hărţuirea morală la locul de muncă şi a obligat angajatorul, Orange România, la plata unor daune morale de 45.000 de lei către un fost angajat. Compania a precizat pentru News.ro că respectă legislaţia în vigoare şi că va face uz de căile de atac în acest caz, decizia nefiind definitivă.

02 iul. 2016, 11:19
Orange, obligată de instanţă la despăgubiri de 45.000 lei pentru un fost angajat pe care l-ar fi hărţuit moral

Radu Teodor Popescu, fost angajat al Orange, a câştigat la Tribunalul Bucureşti procesul în care a cerut de la fostul angajator daune după ce a fost hărţuit moral mai multe luni, informează news.ro

Instanţa a decis ca bărbatului să îi fie plătite despăgubiri de 45.000 de lei reprezentând daune morale, dar decizia instanţei nu este definitivă.

Citeşte şi Orange extinde reţeaua de acoperire 4G. Vezi care sunt zonele vizate

„Clientul meu a fost hărţuit şi şicanat 22 de luni de către fostul angajator. Cererea de chemare în judecată are 67 de pagini, alte 300 de pagini fiind aduse ca probe. În esenţă, clientul meu a fost tras pe linie moartă la locul de muncă. Mă bucur că pentru prima data în România s-a dovedit existenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Decizia de astăzi ne spune că angajatorul nu are voie să îşi bată joc de un angajat. La locul de muncă nu se vine că la razboi”, a declarat pentru News.ro avocatul Costel Gâlcă.

El a exemplificat cu o situaţie în care angajatului i s-a cerut să aducă imediat concediul medical, altfel urmând a fi cercetat disciplinar, în condiţiile în care acesta era internat în spital, cu perfuzii.

Un alt exemplu de şicană, potrivit lui Costel Gâlcă, din partea angajatorului a fost atunci când compania a organizat o deplasare în Polonia. „Întregul departament a fost anunţat că urmează să se facă o deplasare în Polonia. Clientul meu a fost anunţat în ultima clipă, după ce au fost cumpărate biletele de avion că el nu mai pleacă”, a mai arătat apărătorul.

„Efectul unei hărţuiri morale susţinute la locul de muncă este sinuciderea. O spun toate studiile serioase. Hărţuirea psihologică la serviciu nu are ce să caute”, a mai declarat Galcă.

Citeşte şi Orange a lansat servicii de internet prin fibră optică, voce fixă şi TV prin cablu

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 4 ianuarie 2016 şi, şase luni mai târziu, instanţa a dat o primă soluţie.

Reprezentanţii companiei au declarat, la solicitarea News.ro, că firma respectă legislaţia în vigoare şi va folosi căile de atac prevăzute de lege.

„Orange România respectă legislaţia în vigoare şi are principii etice solide care stau la baza relaţiei cu angajaţii companiei. În cazul domnului Radu Popescu, am luat act de hotărârea pronunţată în prima instanţă de către Tribunalul Bucuresti. Vom folosi căile de atac prevăzute de lege împotriva acestei hotărâri”, au declarat reprezentanţii Orange.