Ordinul privind recalcularea pensiilor militare, lansat în dezbatere publică de MAI

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de ordin al miniștrilor Apărării Naționale, Afacerilor Interne și Justiției, precum și directorilor SRI, SIE, STS și SPP pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat.
Iulian Tudor
25 ian. 2016, 18:33
Ordinul privind recalcularea pensiilor militare, lansat în dezbatere publică de MAI

De asemenea, ca urmare a intrării în vigoare a Legii 223 din 2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, MAI supune dezbaterii publice și proiectul ordinului ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare, informează un comunicat al MAI.

Citeşte şi: Proteste la Guvern de Ziua Unirii. S-au cerut noi legi pentru salarizare şi pensii VIDEO UPDATE

Proiectul ordinului ministrului Apărării Naționale, ministrului Afacerilor Interne și directorului SRI pentru aprobarea metodologiei de întocmire a dosarului de pensionare reglementează activitățile pe care le implică întocmirea și transmiterea documentelor și datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie, activități ce debutează cu depunerea de către solicitant, în condițiile legii, a cererii de înscriere la pensie, precum și circuitul documentelor și datelor, scrie Agerpres.

Prin metodologia de întocmire a dosarului de pensionare, prevăzută ca anexă la proiectul de ordin, sunt detaliate, printre altele, aspectele referitoare la documentele doveditoare care intră în alcătuirea dosarului de pensionare, cerințele de fond și de formă referitoare la fișa de pensie și la modalitatea concretă de completare a acesteia, precum și modalitățile de centralizare și transmitere a datelor necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Anexele la metodologie cuprind modele ale cererilor pentru acordarea diferitelor tipuri de pensie (pensie pentru limită de vârstă, pensie de invaliditate, pensie de urmaș), modelul fișei de pensie, precum și modelul situației veniturilor realizate lunar, necesară pentru modul de calcul al pensiei conform dispozițiilor Legii 263/2010, cu modificările și completările ulterioare.

Proiectul ordinului pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat stabilește modul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, fiind precizate instituțiile și structurile implicate în procesul de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat.

Potrivit proiectului, recalcularea pensiilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare se realizează pe baza vechimii cumulate rezultată din dosarul de pensionare, stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislației în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016.

Recalcularea se mai face pe baza procentelor de calcul stabilite conform prevederilor Legii 223/2015, a situației soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază, corespunzătoare celor șase luni consecutive alese conform Legii 223/2015, sau ultimelor șase luni de activitate în situația în care beneficiarul nu își exprimă opțiunea, până la data de 30 iunie, actualizate conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

Baza de calcul folosită la recalcularea pensiilor militare de stat este cea constituită din soldele sau salariile lunare brute realizate la funcția de bază în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar/polițist/funcționar public cu statut special, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare.

În baza de calcul nu se includ venituri care, potrivit legislației în vigoare la data plății, nu reprezintă drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, cum ar fi diurnele de deplasare și de delegare, compensațiile lunare pentru chirie, valoarea financiară a normelor de hrană și alocațiile valorice de hrană, contravaloarea uniformelor obligatorii și a drepturilor de echipament.

În situația în care în urma recalculării va rezulta o pensie mai mică decât cea aflată în prezent în plată, beneficiarul are posibilitatea de a opta pentru cuantumul cel mai mare, acest principiu fiind cuprins expres în art. 111 din Legea pensiilor militare de stat, garantându-se astfel că niciunui pensionar militar nu îi vor fi diminuate veniturile aflate în plată.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Satul în care oamenii fac bani din pietre. Afacerea neobișnuită din care trăiesc locuitorii
Capital.ro
Anunț trist despre CORNEL DINU. Vestea, dată chiar de Cristi Borcea: E cea mai mare DURERE a mea
Playtech.ro
Îţi mai aduci aminte de Pamela din Dallas? Era o divă HOT, toată lumea o invidia. Acum o mai recunoşti?
DailyBusiness
Din păcate, s-a luat decizia! Aceste medicamente DISPAR din România
Adevarul
Imagini de colecție cu Ion Țiriac tânăr student când se antrena la baza sportivă studențească Tei VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Gogoșile pufoase cu măr ras sunt delicioase şi ieftine. În doar 15 minute desertul e gata să fie savurat
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins
Cancan.ro
INCREDIBIL! Belodedici a fost reținut de poliție, după niște evenimente ca în filme
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
A murit Dana Rotariu, soția fostului mare fotbalist Iosif Rotariu: „Din păcate, viața este crudă” Dana suferea de cancer
Capital.ro
Obligatoriu pentru toți șoferii cu MAȘINI DIESEL. Verificarea se face la intervale regulate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"Din păcate viaţa este crudă". A murit Dana Rotariu, soția fotbalistului din "Generația de Aur" Iosif Rotariu, la vârsta de 60 de ani
substantial.ro
Alinare în necazuri și sprijin în deznădejde: Acatistul Sfântului Mina, puterea supremă a rugăciunii
MediaFlux
A fost CUTREMUR în ROMÂNIA! L-ați SIMȚIT?
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'