Părinţii care revin mai devreme la muncă ar putea primi 50% din indemnizaţia de creştere a copilului rămasă

Persoanele care revin la serviciu mai devreme de termenul limită al concediului pentru creșterea copilului ar putea primi jumătate din indemnizația corespunzătoare perioadei rămase, în locul stimulentului lunar de inserție, care în prezent reprezintă 85% din salariul minim brut pe economie.

24 mai 2016, 16:32
Părinţii care revin mai devreme la muncă ar putea primi 50% din indemnizaţia de creştere a copilului rămasă

Un proiect de lege depus recent la Parlament propune o astfel de modificare a legislației în vigoare, arătând că stimulentul de inserție nu este suficient pentru a-și atinge scopul pentru care a fost introdus, potrivit profit.ro.

În motivarea proiectul de lege, acest stimulent de inserție este considerant insuficient atât pentru a convinge părinții să se întoarcă mai devreme la muncă, cât și pentru a asigura creșterea copiilor.

Prin urmare, proiectul de lege propune ca “persoanele beneficiare ale indemnizației lunare pentru creșterea copiilor, ce își reiau activitatea înainte de expirarea termenului legal al concediului pentru creșterea copilului, au dreptul la plata a 50% din indemnizația cuvenita pentru toată perioada rămasă în care ar fi încasat această indemnizație, fără stimulentul de inserție”.

Acest cuantum de 50% din indemnizația cuvenită ar fi un ajutor acordat de stat pentru o minimă îngrijire oferită copiilor și ar stimula reintegrarea mai rapidă în câmpul muncii a persoanelor beneficiare ale concediului de creștere, întrucât stimulentul de inserție este insuficient. Pe de altă parte, această revenire a părinților în activitate ar aduce venituri suplimentare bugetului de stat, prin încasarea impozitelor legale prevăzute în Codul fiscal”, sunt argumentele în sprijinul inițiativei.

Potrivit legislației actuale, persoanele care, în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, revin într-o formă de activitate economică și obțin venituri supuse au dreptul la un stimulent de inserție lunar.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Muncii: Indemnizaţiile pentru creşterea copilului cresc de la 1 iulie. Săptămâna viitoare intră în dezbatere