Park Geun-hye: Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru ‘provocările’ militare la adresa Seulului

Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru "provocările" militare la adresa Seulului, inclusiv pentru plasarea unor mine terestre care au rănit doi soldați sud-coreeni, a declarat luni președinta sud-coreeană Park Geun-hye.

24 aug. 2015, 07:36
Park Geun-hye: Coreea de Nord trebuie să prezinte scuze pentru ‘provocările’ militare la adresa Seulului

”Este nevoie de scuze clare și de măsuri pentru a împiedica repetarea unor provocări și situații tensionate similare. În caz contrar, acest guvern va lua măsurile necesare și va continua propaganda” contra Phenianului, a spus șefa statului sud-coreean într-o reuniune cu principalii săi consilieri.

Park Geun-hye a adăugat că Seulul ”nu va face vreun pas înapoi atunci când Coreea de Nord agravează provocările și sporește amenințările la adresa securității Coreii de Sud”.

Reprezentanții celor două Corei au început sâmbătă dimineață negocieri pentru a detensiona situația de criză. Tratativele au fost suspendate după zece ore, dar au fost reluate duminică la primele ore.

Citeşte şi Negocieri tensionate la graniţa dintre cele două Corei

Armatele celor două țări sunt în stare de alertă maximă și desfășoară armament de-a lungul frontierei, unde schimburi de tiruri de artilerie au avut deja loc.

Coreea de Nord îi cere Seulului să înceteze operațiunile de propagandă de la frontieră împotriva regimului de la Phenian, amenințând în caz contrar cu o „reacție militară extrem de puternică”.

Citeşte şi Liderul Kim Jong-Un plasează Coreea de Nord pe picior de război. Ce le-a ordonat trupelor sale

Cele două Corei sunt, din punct de vedere tehnic, încă în stare de război, întrucât războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat cu un simplu acord de încetare a focului și nu cu un tratat de pace.