PENSIILE SPECIALE pentru parlamentari, AMÂNATE. Proiectul se întoarce la comisie

Legea privind speciile speciale a fost amânată. Plenul reunit al Parlamentului a decis, miercuri, retrimiterea la comisie a cererii președintelui Klaus Iohannis privind reexaminarea legii pentru completarea Statutului deputaților și senatorilor, aşa cum a cerut încă de marţi preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea. Comisia are termen o săptămână pentru a redacta un nou raport, votul urmând să fie dat în plenul comun pe 16 septembrie. 
Iulian Tudor
09 sept. 2015, 08:32
PENSIILE SPECIALE pentru parlamentari, AMÂNATE. Proiectul se întoarce la comisie

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, la ora 14.30, în şedinţă comună, pe ordinea de zi aflându-se şi raportul la cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis la legea pensiilor speciale pentru parlamentari.

UPDATE 14.40. Legea privind speciile speciale a fost amânată. Cererea de reexaminare a legii pensiilor speciale pentru parlamentari a fost retrImisa la Comisia speciala de statut, care are termen pentru un nou raport pana saptamana viitoare. Amanarea a fost adoptata cu 372 voturi „pentru” si 4 „impotriva”.

Votul final va avea loc miercurea viitoare, pe 16 septembrie, cand cele doua camere se reunesc in plen comun si pentru mesajul pe care presedintele Klaus Iohannis il va adresa parlamentului.

UPDATE 13.40 PNL va vota împotriva proiectului de lege privind pensiile speciale.  Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota împotriva pensiilor speciale pentru parlamentari, arătând că raportul comisiei nu conține doar modificările cerute de președintele Klaus Iohannis în reexaminarea actului normativ, ci și păstrarea privilegiilor.

Poziția PNL pe legea privitoare la pensiile parlamentarilor este una foarte clară: vom vota împotriva acestor pensii speciale pentru parlamentari pentru că întotdeauna partidul nostru a dat un vot împotriva ideii de privilegiu și pentru că nu susținem criterii arbitrare pentru stabilirea pensiei pentru parlamentari, criterii care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. (…) În realitate astăzi se va vota un raport care nu conține doar modificările aduse în cererea de reexaminare, ci se votează un raport care prevede punctul de vedere al comisiei pe toată legea, pe întreaga speță, pe întreaga reglementare. Vorbim pe fond de ideea de pensii speciale pentru parlamentari. Vom vota împotriva acestui proiect”, a afirmat Gorghiu, într-o conferință de presă.

UPDATE 13.00  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că a recomandat colegilor de partid să nu voteze legea pensiilor speciale, adăugând că personal va vota împotrivă.

„Recomandarea mea către colegii mei a fost în această dimineaţă să nu voteze legea, dar sunt convins că vor fi câţiva care vor vota această solicitare a preşedintelui de reexaminare. (…) Eu personal nu voi vota pentru”, a declarat preşedintele UDMR într-o conferinţă de presă.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, dupa sedinta coalitiei de guvernare, ca legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor va fi trimisa inapoi la comisia pentru statut. Liderul social-democrat a spus ca actul normativ „trebuie sa aiba o forma foarte apropiata de modelul de la Parlamentul European”.

„Nu mi se pare corect ca un parlamentar sa poata primi o bonificatie la pensie daca are doar sase luni de mandat„, a argumentat seful PSD, apreciind ca trebuie incheiat macar un mandat pentru ca un ales sa primeasca pensie speciala.

CITEŞTE ŞI: Pensiile speciale, aprobate în Parlament. Ce „AJUSTĂRI” au fost aduse la Comisia de Statut

Pe de alta parte, deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvaz a anuntat, tot marti, ca in Comisia pentru statut s-au modificat doar unele prevederi din legea pensiilor speciale pentru parlamentari, ca urmare a cererii de reexaminare a presedintelui, stabilind ca acestia vor incasa pensiile din momentul in care au decizii de pensionare in sistemul de stat, dar cuantumul a ramas acelasi.

Potrivit raportului Comisiei pentru statut, depus marti, s-a modificat proiectul astfel: „Indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat.”

O modificare facuta de comisia de statut, la soliciarea presedintelui, se refera la faptul ca pensia speciala nu poate fi incasata de deputati si senatori in paralel cu indemnizatia de parlamentar. Se introduce un nou aliniat, astfel: „Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat dupa suspendare.”

Membrii comisiei au mai stabilit ca parlamentarii care au fost condamnati pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de parlamentar nu vor putea beneficia de aceste pensii speciale, a mai spus Duvaz, adaugand ca cei condamnati pentru incompatibilitate vor putea beneficia de pensie speciala deoarece este vorba de o situaie administrativa si nu de coruptie.

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis in iulie Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Potrivit Presedintiei, necesitatea reexaminarii „este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate”.

CITEŞTE ŞI: Proiect de lege: Pensionarii cu venituri mici ar putea primi a 13-a pensie

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
De câte ori e bine să folosești aceeași lamă de ras. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Ungurii au blocat totul. S-a mers foarte departe!
Playtech.ro
DOLIU în sportul românesc. Fanii sunt în LACRIMI! A MURIT un TITAN!
DailyBusiness
ATENȚIE! Este ultima zi când puteți depune documentul. De mâine se primesc amenzi!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare, veste importantă pentru toți șoferii
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Rămâi pe loc fără permis de conducere. INTERZIS în toată România
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită moartă în pădure
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'