PAŞTE 2018: 10 moduri prin care poţi face diferenţa între un vin contrafăcut şi unul natural

Robert Parker, unul dintre cei mai influenți critici de vin din lume, a creat o scară de scoruri de 100 de puncte pentru a estima calitatea vinului. Conform abordării sale, vinurile cu scorul de 50-59 puncte sunt considerate inacceptabile, însă fiecare vin primește în mod implicit 50 de puncte! Chiar dacă nu ne dăm seama, pe piață există o mulțime de vinuri contrafăcute care sunt și foarte scumpe, de aceea mai jos vei găsi o serie de metode prin care poți face diferența dintre un vin natural și unul contrafăcut. Fii atent la ele!

06 apr. 2018, 10:17
PAŞTE 2018: 10 moduri prin care poţi face diferenţa între un vin contrafăcut şi unul natural

Tipurile de vin contrafăcut:  Vinul pulverizat: se evaporă până la rezidurile uscate de struguri și se diluează cu apă și alcool cu arome. Vin sintetic: o combinație de apă, drojdie, zahăr, acid citric, alcool, aromă și conservanți care nu au nimic de-a face cu strugurii. Vin gallic: un must de calitate scăzută cu apă și zahăr pentru a ajunge la densitatea necesară. Vinul cu pulpă: struguri presați. Vin de calitate inferioară cu glicerol pentru îmbunătățirea gustului. Cu conservanți: vin obținut cu tehnologie accelerată de îmbătrânire a vinului, cu acid salicilic pentru a preveni acrirea. Amestecul: un amestec de vin de calitate proastă și unul bun pentru a da băuturii un miros și gust mai plăcut. Vinul nuanțat: un amestec de vinuri cu coloranți (nu întotdeauna naturali) pentru a obține culoarea dorită. Înlocuire: vin de calitate inferioară, cu înlocuirea etichetelor sau dopurilor. Camuflaj: îmbutelierea vinului de calitate inferioară sub numele unui brand faimos.

Lucrurile la care trebuie să fii atent: 

1. La magazin: Ar trebui să-ți amintești de fiecare dată că vinurile la cutie sunt de calitate slabă. Un producător bun nu stochează niciodată vinul într-un astfel de ambalaj. Cantitatea de zahăr din vin trebuie să fie următoarea: pentru vinurile deci – până la 4 g / l; pentru demisec – până la 18 g / l; pentru demidulce – până la 45 g / l, pentru dulce – cel puțin 45 g / l. Dacă există mai mult zahăr, iar eticheta nu afirmă că vinul este fortificat, atunci acesta a fost adăugat în mod artificial. Dacă vinul conține acid salicilic, înseamnă că a fost făcut cu încălcarea tehnologiei de fabricare. Dar ingredientul E220 (dioxid de sulf) poate fi prezent în orice vin, deoarece SO2 este un produs secundar natural de fermentație.

Data fabricării trebuie ștampilată separat de celelalte informații de pe etichetă. Toate fonturile trebuie să fie clare, fără greșeli, neclarități sau imprimări defecte. Inscripția de pe etichetă trebuie să corespundă inscripției de pe dop. Vinul vechi (infuzat în butoaie de stejar) nu poate fi alimentat. Nu există vinuri seci sintetice. Se întâmplă deoarece este mai ieftin și mai ușor să faci un concentrat dulce care este aproape asemănător gustului vinului. Dacă sunteți un cunoscător al unei anumite mărci de vin, atunci ar trebui să fiți atenționați în momentul în care au loc schimbări în designul sticlei originale.

2. Acasă: Dacă adăugați un vârf de sifon în vinul natural, acesta își va schimba culoarea grație unei reacții chimice cu amidon de struguri. Cel sintetic va rămâne la fel. Dacă adăugați câteva picături de glicerină în vinul natural, acestea se vor scufunda la fundul paharului. Cu toate acestea, dacă vinul devine galben sau roșu, este sintetic. Dacă scuturați o sticlă de vin de înaltă calitate, spuma se va aduna în centrul sticlei și va dispărea rapid. Dacă se adună în jurul marginilor și se așează încet, vinul nu este de cea mai bună calitate. Adăugați o picătură de vin pe o cretă. Dacă petele devin mai luminoase după ce se usucă, este vorba de vin natural. Dacă petele își schimbă culoarea, vinul conține coloranți.