PAŞTE 2018: 10 moduri prin care poţi face diferenţa între un vin contrafăcut şi unul natural

Robert Parker, unul dintre cei mai influenți critici de vin din lume, a creat o scară de scoruri de 100 de puncte pentru a estima calitatea vinului. Conform abordării sale, vinurile cu scorul de 50-59 puncte sunt considerate inacceptabile, însă fiecare vin primește în mod implicit 50 de puncte! Chiar dacă nu ne dăm seama, pe piață există o mulțime de vinuri contrafăcute care sunt și foarte scumpe, de aceea mai jos vei găsi o serie de metode prin care poți face diferența dintre un vin natural și unul contrafăcut. Fii atent la ele!
Filip Stan
06 apr. 2018, 10:17
PAŞTE 2018: 10 moduri prin care poţi face diferenţa între un vin contrafăcut şi unul natural

Tipurile de vin contrafăcut:  Vinul pulverizat: se evaporă până la rezidurile uscate de struguri și se diluează cu apă și alcool cu arome. Vin sintetic: o combinație de apă, drojdie, zahăr, acid citric, alcool, aromă și conservanți care nu au nimic de-a face cu strugurii. Vin gallic: un must de calitate scăzută cu apă și zahăr pentru a ajunge la densitatea necesară. Vinul cu pulpă: struguri presați. Vin de calitate inferioară cu glicerol pentru îmbunătățirea gustului. Cu conservanți: vin obținut cu tehnologie accelerată de îmbătrânire a vinului, cu acid salicilic pentru a preveni acrirea. Amestecul: un amestec de vin de calitate proastă și unul bun pentru a da băuturii un miros și gust mai plăcut. Vinul nuanțat: un amestec de vinuri cu coloranți (nu întotdeauna naturali) pentru a obține culoarea dorită. Înlocuire: vin de calitate inferioară, cu înlocuirea etichetelor sau dopurilor. Camuflaj: îmbutelierea vinului de calitate inferioară sub numele unui brand faimos.

Lucrurile la care trebuie să fii atent: 

1. La magazin: Ar trebui să-ți amintești de fiecare dată că vinurile la cutie sunt de calitate slabă. Un producător bun nu stochează niciodată vinul într-un astfel de ambalaj. Cantitatea de zahăr din vin trebuie să fie următoarea: pentru vinurile deci – până la 4 g / l; pentru demisec – până la 18 g / l; pentru demidulce – până la 45 g / l, pentru dulce – cel puțin 45 g / l. Dacă există mai mult zahăr, iar eticheta nu afirmă că vinul este fortificat, atunci acesta a fost adăugat în mod artificial. Dacă vinul conține acid salicilic, înseamnă că a fost făcut cu încălcarea tehnologiei de fabricare. Dar ingredientul E220 (dioxid de sulf) poate fi prezent în orice vin, deoarece SO2 este un produs secundar natural de fermentație.

Data fabricării trebuie ștampilată separat de celelalte informații de pe etichetă. Toate fonturile trebuie să fie clare, fără greșeli, neclarități sau imprimări defecte. Inscripția de pe etichetă trebuie să corespundă inscripției de pe dop. Vinul vechi (infuzat în butoaie de stejar) nu poate fi alimentat. Nu există vinuri seci sintetice. Se întâmplă deoarece este mai ieftin și mai ușor să faci un concentrat dulce care este aproape asemănător gustului vinului. Dacă sunteți un cunoscător al unei anumite mărci de vin, atunci ar trebui să fiți atenționați în momentul în care au loc schimbări în designul sticlei originale.

2. Acasă: Dacă adăugați un vârf de sifon în vinul natural, acesta își va schimba culoarea grație unei reacții chimice cu amidon de struguri. Cel sintetic va rămâne la fel. Dacă adăugați câteva picături de glicerină în vinul natural, acestea se vor scufunda la fundul paharului. Cu toate acestea, dacă vinul devine galben sau roșu, este sintetic. Dacă scuturați o sticlă de vin de înaltă calitate, spuma se va aduna în centrul sticlei și va dispărea rapid. Dacă se adună în jurul marginilor și se așează încet, vinul nu este de cea mai bună calitate. Adăugați o picătură de vin pe o cretă. Dacă petele devin mai luminoase după ce se usucă, este vorba de vin natural. Dacă petele își schimbă culoarea, vinul conține coloranți.

DailyBusiness
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
Spynews
Cristina Scarlevschi, în lacrimi, la mormântul fiului. Imaginile dureroase făcute publice de ispita de la Insula iubirii: „Gândul la Alex vine cu...” | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Bianca Drăgușanu a făcut furori la întoarcerea din vacanță! Nu o mai recunoști acum – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
De ce sunt parfumurile mai ieftine în avion decât în magazine? Marele secret al Wizzair și Ryanair a fost aflat
Capital.ro
Un titan al muzicii s-a stins. A fost extrem de apreciat: Ne-a oferit nu doar muzică, ci o formă de memorie colectivă sonoră
Playtech.ro
Cupola de foc face România să fiarbă! Judeţele care sunt sub cod roşu de canicula, când vine frigul
Adevarul
Județul cu burse de nerefuzat la profesională, dar cea mai mare rată de elevi nerepartizați la liceu. „Toți vor teoretic”
wowbiz.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri halucinante: „Când am văzut...” ????⤵
Evz.ro
Cenzură pe TikTok. Andronic: ANCOM și CNA, instituții infestate de politruci și securiști
Prosport.ro
Divorțul anului în lumea bună. Milionarul și prietena Soranei Cîrstea au rupt 9 ani de căsnicie
kanald.ro
O turistă româncă a fost găsită moartă în apă, pe o plajă din Grecia
Cancan.ro
Românii care scapă de plata CASS și după 1 august 2025. Lista celor care sunt exceptați
Capital.ro
România a pierdut o actriță de geniu. O admiram vrăjiți la teatru și TV: Știam că sunt urâtă, așa că am zis să fac comedie, ca Birlic!
StirileBZI
Criză iminentă în România? Experții economici trag un semnal de alarmă pentru întreaga țară
stirilekanald.ro
VIDEO „Era sânge de sus până jos” O femeie de 35 de ani și-a înjunghiat fostul soț din gelozie
Horoscop Alina Bădic până 1 August: „Este foarte important să știm cum ne poziționăm ca să folosim această energie la potențial maxim”