Paul Goma, bătut crunt de un campion naţional la box: Intram în casă, făceam iureş şi la revedere

Horst Adolf Stumpf a fost boxer, campion național și medaliat cu bronz la Campionatul European. În perioada comunistă era trimis, la comanda Securității, să-i chinuiască pe opozanţii regimului Ceauşescu.

04 apr. 2017, 09:36

În „Culorile Curcubeului” și „Infarct”, Paul Goma povestește cum reputatul sportiv îi dobora ușa, îl lovea și-i chinuia soția și copilul. Ordine veneau chiar din fruntea statului, după cum scrie merg.in. În 1977, France Presse anunța: „Horst Stumpf a violat domiciliul lui Paul Goma în repetate rânduri și l-a bruscat pe acesta„. Titrare care a ajuns și la Jimmy Carter, președintele SUA la vremea respectivă. Adjunctul spionajului român, Ion Pacepa, a dezvăluit cum Ceaușescu a trimis un om care să-l liniștească pe Carter în ceea ce-l privește pe Goma.

Vreau ca Goma să fie bătut rău azi. Să fie bătut până nu mai știe ce-i cu el„, relatează același Pacepa felul în care dictatorul comanda violențele. Nu a fost singurul moment în care Ceaușescu s-a folosit de campionul național. Stumpf a fost deghizat în măturător de stradă și silit să bată până la inconștiență un diplomat străin care refuzase să fie agent de spionaj pentru România. Episod pe care, azi, fostul boxer îl confirmă cu nonșalanță și fără părere de rău. „Până în 2001 am stat în Drumul Taberei„, povestește Stumpf. „M-am întors în Popești-Leordeni, de unde m-a izgonit nevasta. Pensia 365 de lei, un rahat. Îți vine, mă, să crezi așa ceva?„.

El a vorbit şi de Paul Goma. „Da, da. Nu știam cine e. Mă cinstea Miliția, mă luau și mă lăsau în fața blocului. Intram în casă, făceam iureș și la revedere. M-am întâlnit cu el peste ani și i-am zis că n-aveam ce să fac. Știa foarte bine că are securiști împrejurul blocului„, a mai povestit el.