Pentagonul a dezvăluit statutul tuturor deţinuţilor de la Guantanamo

Pentagonul a dezvăluit luni statutul fiecăruia dintre cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo Bay (Cuba), inclusiv a celor 46 aflaţi în "detenţie nelimitată", fără inculpare sau proces, dar care sunt consideraţi prea periculoşi pentru a fi eliberaţi. 

RomaniaTV.net
18 iun. 2013, 08:51
Pentagonul a dezvăluit statutul tuturor deţinuţilor de la Guantanamo

Lista cu deţinuţii de la Guantanamo are 15 pagini şi a fost făcută publică în urma unei plângeri din partea Miami Herald, în virtutea legii privind dreptul presei de a fi informată (FOIA), informează Mediafax citând AFP.

Documentul oferă statutul deţinuţilor aşa cum a fost el stabilit pe 22 ianuarie 2010, în urma unui „inventar” realizat la ordinul preşedintelui american Barack Obama, a anunţat Todd Breasseale, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

Dintre cei 166 de deţinuţi încarceraţi în continuare la Guantanamo, 46 sunt în „detenţie nelimitată”, o formă de statut de prizonieri de război, care nu pot fi inculpaţi din lipsă de probe şi nici eliberaţi, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru Statele Unite.

Potrivit listei, care dezvăluie identitatea, naţionalitatea şi statutul deţinuţilor, 26 dintre cei aflaţi în „detenţie nelimitată” sunt yemeniţi, 12 sunt afgani, trei saudiţi, doi kuwaitieni, unul kenyan, unul marocan şi unul este somalez.

Între ei se află grevişti ai foamei, care participă la o mişcare de protest fără precedent prin durată şi amploare – 104 deţinuţi sunt în greva foamei de peste patru luni, dintre care 44 erau alimentaţi forţat luni – faţă de acest sistem de detenţie pe teren nelimitat, practicat de peste 11 ani la Guantanamo.

În plus, alţi 86 de bărbaţi, închişi în continuare în acest centru militar de detenţie din Cuba, la mii de kilometri de coastele americane, au fost consideraţi eliberabili, majoritatea dintre ei fiind yemeniţi. Numele lor au fost dezvăluite pe 21 septembrie 2012, dar „până în prezent statutul (celorlalţi deţinuţi) nu a fost făcut public”, a adăugat locotenent-colonelul Breasseale, citat într-un e-mail pentru AFP.

Lista oferă, în plus, numele şi naţionalitatea celor 34 de deţinuţi care, potrivit administraţiei Obama, ar urma să fie daţi în judecată. Opt dintre ei sunt inculpaţi, deja, sau prezentaţi în faţa unui tribunal militar, dintre care cinci sunt acuzaţi de atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, inclusiv presupusul organizator al atentatului împotriva navei americane USS Cole. Procurorul militar Mark Martins aprecia că toţi cei 34 de bărbaţi nu vor fi, probabil, inculpaţi, justiţia federală anulând condamnări pentru „susţinerea materială a terorismului”, o acuzaţie care nu poate să fie clasată drept crimă de război.

„Este fundamental pentru democraţie ca publicul să cunoască identităţile persoanelor pe care ţara noastră le privează de libertate şi motivele pentru care sunt deţinute”, a apreciat Dixon Osburn de la Human Rights First.

Într-un discurs suţinut pe 23 mai, preşedintele Barack Obama şi-a reiterat intenţia de a închide centrul militar de detenţie de la Guantanamo, o promisiune făcută în campania din 2008, dar care nu a fost concretizată.