Percheziţii în Caraş-Severin, într-un dosar de evaziune fiscală. Prefectul judeţului, audiat UPDATE

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, percheziții în 77 de locații din județul Caraș-Severin, într-un dosar de evaziune fiscală. Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost audiat, miercuri, la sediul DIICOT Caraș-Severin, în urma perchezițiilor, după care a fost lăsat să plece acasă. Prejudiciul în acest caz s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro.

27 ian. 2016, 08:32
Percheziţii în Caraş-Severin, într-un dosar de evaziune fiscală. Prefectul judeţului, audiat UPDATE

UPDATE 20.44 Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost lăsat să plece acasă. Prefectul va fi cercetat în libertate. 

„Domnul prefect a fost administrator la o societate comercială, pentru o perioadă scurtă, de circa jumătate de an, unde, probabil, angajații au făcut anumite ilegalități. Va fi un proces de durată, dar domnul prefect a fost doar audiat, după care a plecat acasă, deoarece nu a avut și nici nu are nicio implicare în respectivele fapte”, a declarat, pentru AGERPRES, avocatul prefectului, Lucian Cristian.

UPDATE 12.15. Prefectul județului Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a fost condus, la audieri, în urma perchezițiilor care au avut loc la sediul unei firme de securitate, bănuită de operațiuni ilicite, în cadrul căreia acesta a fost administrator între anii 2010 – 2012.

UPDATE 12.00 Potrivit unor surse judiciare, cercetările au loc într-o cauză de evaziune fiscală în care ar fi implicate 55 de persoane, pe numele cărora ar fi fost emise deja mandate de aducerela sediul DIICOT.

Printre persoanele vizate s-ar afla prefectul Nicolae Ciobanu, față de care ar exista suspiciuni pentru fapte de evaziune în activități comerciale înainte de a ocupa această poziție. De asemenea, ar fi implicat și un șef serviciu ANAF, Felicia Chivu, informează Agerpres.

UPDATE 11.50 Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii din Biroul Teritorial Caraș-Severin, împreună cu ofițeri de poliție judiciară, au efectuat un număr de 77 percheziții domiciliare pe raza județului Caraș-Severin și în alte 19 județe, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani în domeniul societăților comerciale, având ca obiect de activitate paza și protecția de bunuri și persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2010, pe raza județului Caraș-Severin, s-a constituit un grup infracțional organizat specializat în activități din sfera criminalității economico-financiare și spălare de bani, în scopul fraudării bugetului consolidat al statului.

Primul palier a avut un rol decizional și de coordonare, asigurat de către liderul grupării care a controlat întreaga activitate infracțională, precum și de persoane apropiate care au avut ca sarcină monitorizarea punerii în aplicare a dispozițiilor acestuia.

Din palierul cu rol de execuție au făcut parte membrii ai grupării care inițial au fost angajați în societate, iar ulterior, din dispoziția liderului, au avut calitatea de administratori/asociați ai unor societăți, cele mai multe dintre ele de tip ‘fantomă’. De asemenea, din acest palier, au făcut parte cei care au aderat ulterior la grupul infracțional, cu diverse roluri în societate (recrutarea de persoane dispuse să înființeze societăți comerciale fantomă, asigurarea legăturii între membrii grupării).

Din palierul de sprijin au făcut parte persoane care, fără a fi implicate direct în activitatea de evaziune fiscală și spălare de bani, au desfășurat alte activități infracționale (persoane din cadrul autorităților statului, funcționari bancari), care au acceptat să fie înființate societăți comerciale la adresa acestora sau transferul unor bunuri în scopul ascunderii provenienței acestora sau a evitării luării unor măsuri procesuale (sechestre).

În același comunicat se spune că liderul grupului a coordonat și societăți care au desfășurat o activitate comercială ‘la vedere’, participând la licitații având ca obiect asigurarea pazei unor diferite obiective. Ulterior, sub diverse modalități, această activitate era transferată către societățile comerciale de tip fantomă care erau utilizate temporar iar ulterior radiate. O altă latură a activității infracționale constă în transferarea angajaților societăților ‘curate’ către societăți ‘fantomă’, în baza unor contracte în care acestea din urma preluau și obligațiile fiscale aferente, fără a încasa însă niciun profit din această activitate comercială aparent legală (închirierea de forță de muncă).

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat este în sumă de aproximativ 25 milioane lei.

____________________________________________________________________

Procurorii DIICOT au efectuat, miercuri, 77 de percheziţii in judetul Caras-Severin. Potrivit opiniatimisoarei.ro, este urmarita o grupare care a adus statului un prejudiciu de 24 de milioane de lei, prin evaziune fiscala, spun anchetatorii.

Printre cei vizati de anchetatori se afla şi prefectul judetului, Caras Severin Miu Nicolae Ciobanu. Inaltul functionar public ar fi fost implicat in actiunile unei retele care se folosea de celebra deja metoda ‘Factura’. Aceasta in perioada in care conducea o firma privata.

Administratorii introduceau in contabilitate facturi fictive pentru a-si diminua baza impozabila, iar astfel plateau mai putin la stat. Facturile erau emise cu ajutorul unei firme de paza, Micke Security Group.

Potrivit anchetatorilor, 20 de firme sunt puse sub invinuire in acest dosar de evaziune fiscala. Descinderi au loc si la seful Oficiului Juridic din cadrul Finantelor Caras Severin.

32 de persoane vor fi aduse la sediul DIICOT pentru audieri. La perchezitii, alaturi de procurori, iau parte ofiteri de la Combaterea Crimei Organizate, iar actiunea a avut parte de sprijinul lucratorilor SRI.

Conducerea judetului Caras Severin a fost zdravan zguduita de oamenii legii in ultima perioada. Pe rand, au intrat in vizorul anchetatorilor anticoruptie fostul presedinte al Consiliului Judetean Caras-Severin Sorin Frunzaverde, fostul sau adjunct Ionesie Ghiorghioni, dar si fostul primar al Resitei Mihai Stepanescu, primii doi primind deja condamnari.