Percheziţii DNA într-un dosar în care e vizat şeful SIPI Suceava

Procurorii DNA Suceava fac, luni, şase percheziții la şeful Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă (SIPI) Suceava, Cristian Macsim, şi la cinci agenţi de poliţie, suspectaţi de abuz în serviciu, cercetare abuzivă şi favorizarea infractorului

22 dec. 2014, 06:58
Percheziţii DNA într-un dosar în care e vizat şeful SIPI Suceava

Potrivit unor surse citate de Agerpres, perchezițiile nu se fac la instituții. În dosar ar fi vizat și un subordonat al șefului SIPI Suceava.

Percheziţiile sunt derulate într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni contra înfăptuirii justiţiei și infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2014.

Șeful SIPI Suceava punea piedici unor rapoarte cu indicii de comitere de infracțiuni de polițiști și un procuror

Șeful SIPI Suceava Cristian Macsim este cercetat de DNA după ce din anchetă a rezultat că punea multiple piedici, refuzând categoric unor subordonați rapoarte investigative din care reieșeau indicii de comitere a unor infracțiuni de către polițiști și un procuror din județ, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sursele citate au precizat că, la sfârșitul anului 2013, s-au efectuat investigații de către DIPI Suceava pentru a obține informații privind activitățile de contrabandă cu țigări de proveniență ucraineană derulate în zona localităților Frătăuții Noi, Vicovu de Sus și Vicovu de Jos din județul Suceava și a rezultat implicarea în acest caz a polițiștilor Secției nr. 4 Poliție Rurală Gălănești, precum și locurile prin care se realizează trecerea țigărilor peste frontiera verde, traseele de deplasare, locurile de depozitare.

După ce polițiștii au aflat că există informații despre implicarea lor, aceștia, susțin sursele citate, în perioada iulie 2013 — iulie 2014, au prefabricat probe de natură a induce în eroare organele judiciare pentru a fi cercetate exact persoanele care au furnizat informații la DIPI, respectiv pentru furt calificat și alte fapte sesizate inițial ca fiind comise de AN.

Polițiștii implicați în contrabandă, menționează sursele, fiind delegați să transcrie convorbiri telefonice interceptate în unul dintre cele două dosare fabricate, au luat la cunoștință, din conținutul interceptărilor, despre colaborarea celor ce furnizau informații care îi vizau direct pe aceștia, iar în final, în baza unor probe mincinoase ori acte false, organele de poliție au obținut arestarea preventivă a celor două persoane, în scopul de a stopa colaborarea cu cadre ale structurilor de informații.

Din cercetări ar fi rezultat că, potrivit surselor, comisarul șef Macsim, luând la cunoștință despre aceste aspecte, nu ar fi dispus nicio măsură pentru a atenționa subordonații care lucrau la caz cu privire la faptul că informațiile strânse pe teren transpar în convorbirile purtate cu sursa sa umană de informații și că acestea au ajuns la cunoștința infractorilor vizați, respectiv polițiști ai Secției nr. 4 Gălănești.

De asemenea, din anchetă ar fi rezultat că agentul Iulian Lămășanu, în 2010 a avut un accident cu pagube, conducând mașina din dotarea poliției sub influența băuturilor alcoolice, iar dosarul penal a fost mușamalizat cu ajutorul procurorului Dumitru Dâmbu (fost procuror șef secție urmărire penală în Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, cercetat în stare de arest preventiv în alt dosarul și prieten cu Macsim), în schimbul unei sume de bani, pentru a-i da o soluție de netrimitere în judecată.

Sursele citate mai precizează că șeful SIPI Suceava a respins oficial un raport informativ referitor la implicarea procurorului Dumitru Dâmbu în mușamalizarea unui accident rutier.

 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații Suceava, Direcției de Informații și Protecție Internă Bucureşti și din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Percheziţiile au loc în Vicovu de Jos, Voitinel, Rădăuţi, Frătăuţii Noi şi Suceava.