Pericolul ascuns în dietele fără gluten

Pâinea noastră cea de toate zilele este din ce în ce mai controversată, iar glutenul principalul motiv de discordie între nutriționiști. Indiferent de culoarea ei, că are semințe sau nu, pâinea din dieta fără gluten este astăzi un moft sau o necesitate?

23 mart. 2017, 10:39
Pericolul ascuns în dietele fără gluten

Astăzi, mai mult de 55 de boli se pare că au legătură cu consumul de gluten. Fie că vorbim despre intoleranța la gluten, boala celiacă, afecțiuni ale glandelor endocrine, glutenul pare a fi răspunzător.

Cum testezi intoleranța la gluten?

Cel mai bun mod de a afla dacă ai intoleranţă la gluten este să ții o dietă din care să elimini glutenul timp de 2 -3 săptămâni, după care să îl reintroduci şi să repeţi experienţa pentru a observa modificările care au loc cu organismul tău. Sau poţi încerca  testul ImmuPro care te poate testa la mai multe alimente şi ingrediente.

Opinia specialistului

Nutriționista Mihaela Bilic consideră că „a mânca fără gluten a devenit o modă, un moft care te poate face special, te scoate din mulţime. Mai nou persoanele care se declară intolerante la gluten justifică în acest fel eliminarea pâinii, acolo unde motivul principal este slăbitul sau menţinerea siluetei. Mai avem puţin şi vom deveni cu toţii intoleranţi la gluten, spre satisfacţia laboratoarelor de analize medicale, dar şi a producătorilor din industria alimentară.”

În cazul în care ești preocupat de influența glutenului asupra sănătății tale trebuie să știi că poți să înlocuiești pâinea cu mămăligă, iar mențiunea din ce în de mai des găsită pe produsele din comerț „ fără gluten” nu înseamnă că produsul respectiv este mai sănătos sau mai bun pentru organismul tău.

Poți să faci turtițe din orez și porumb.

Nu este niciun secret că pâinea îngrașă

Orice exces alimentar reprezintă un pericol pentru sănătatea ta. Mai ales amidonul folosit la coacerea și creșterea produselor de panificație. Acesta ajunge extrem de repede în tractul digestiv întrând în sânge sub formă de glucoză, care ajută la creșterea nivelului de zahăr din sânge.  Nivelul glicemic va scădea brusc după un interval foarte mic de timp și va apărea brusc senzația de foame.

Semne ale intoleranței la gluten

Este posibil să ai intoleanță la gluten dacă:

– ai probleme digestive precum balonare, gaze sau constipație,

– ți s-a pus diagnosticul unei boli autoimune precum tiroida Hashimoto, lupus,psoriazis, scleroză multiplă,

– resimți oboseală după ce consumi produse cu conținut ridicat de gluten,

– te confrunți cu dezechilibre homonale, dureri de cap și migrene din ce în ce mai des

Citește și: Ceaiuri care te scapă de constipație

Dar ce este glutenul?

Glutenul este o proteină lipicioasă care se găsește în cereale precum grau, orz, secara. De obicei, este folosit în panificație ca aditiv, deoarece glutenul se „ține” de dioxidul de carbon eliberat de drojdie și ajută la creșterea produselor de panificație. Datorită glutenului aluatul devine elastic, pufos și crește frumos. Se spune adesea că pâinea este plină de gluten, dar ceea ce nu prea se spune este faptul că această substanță  mai poate fi găsită și în paste, bere, medicamente, pastă de dinți, înghețată, maioneza din comert, mezeluri.

Corpul identifică glutenul ca fiind o substanță străină, iar când ajunge în intestine, acestea reacționează prin formarea de anticorpi pentru a ataca substanța necunoscută.

În felul acesta sistemului imunitar intră într-o stare hiperalertă și determină corpul să-și atace propriul țesut, astfel nu se mai pot absorbi toți nutrimenții din hrana de care ai nevoie pentru a fi sănătos.

Află cum depistezi și cum tratezi intoleranța la gluten AICI