Peste o sută de suspiciuni de rujeolă, la spitalul din Odorheiu-Secuiesc în ultimele săptămâni. Jumătate din cazuri au fost confirmate

Peste o sută de cazuri de suspiciune de rujeolă s-au înregistrat în ultimele săptămâni la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc, peste jumătate dintre ele fiind confirmate, potrivit conducerii unității medicale.

05 iul. 2017, 13:19
Peste o sută de suspiciuni de rujeolă, la spitalul din Odorheiu-Secuiesc în ultimele săptămâni. Jumătate din cazuri au fost confirmate

În unele dintre aceste situații a fost solicitată intervenția Poliției Locale în unitatea sanitară după ce aparținătorii pacienților au comis acte de vandalism și au agresat cadrele medicale, iar unii dintre bolnavi au plecat din spital fără acceptul medicului curant.

Potrivit datelor furnizate de directorul de îngrijiri al Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, Fazakas Zsuzsanna, în ultima perioadă au fost internați 104 pacienți cu suspiciune de rujeolă, atât din localitatea Betești cât și din municipiul Odorheiu Secuiesc, toți provenind din comunitățile de romi.

Un număr de 72 dintre aceștia au fost deja externați, 54 având boala confirmată, dar fiind vindecați. Alți 32 de pacienți se află internați în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Municipal, fiind posibil ca în cazul a 18 dintre ei boala să fie confirmată.

Potrivit sursei citate, o parte dintre bolnavi suferă și de tuse convulsivă. Majoritatea pacienților sunt minori, iar sugarii sunt internați cu mamele pentru că sunt alăptați.

Managerul spitalului, Lukacs Antal, a declarat pentru AGERPRES că s-a înregistrat o situație excepțională, căreia i s-a făcut față până acum. Din cauza numărului mare de cazuri, conducerea spitalului a fost nevoită să suplimenteze numărul de paturi din secția de boli infecțioase, iar șase dintre pacienți au fost trimiși la Secția de Boli Infecțioase din Miercurea Ciuc.

Conform managerului unității medicale, aparținătorii au comis acte de vandalism în spital, au vorbit urât cu cadrele medicale, iar trei dintre pacienți au plecat acasă fără acordul medicului curant.

Lukacs Antal a mai spus că au fost scoase geamurile din spital, ‘personalul, scuipat’, cadrele medicale fiind totodată epuizate întrucât nu s-au putut acorda zile libere, iar în prezent la secția de boli infecțioase se află și elevi de la Școala Tehnică Sanitară, pentru supraveghere.

Din cauza acestor situații s-a cerut ajutorul Poliției Locale, care a instituit o patrulă permanentă în incinta spitalului, iar pacienții care au fugit au fost readuși la unitatea medicală.

‘Am fost solicitați din partea conducerii spitalului, pentru că firma (n. r. — de pază) nu poate menține ordinea și nici angajații spitalului nu mai pot face față, sunt amenințați cu moartea, sunt așteptați când merg spre casă. Poliția Locală a intervenit și a îndepărtat persoanele din incintă, au atras atenția că nu mai au voie să facă vizite pentru că este carantină și în fiecare zi suntem prezenți în incinta spitalului cu o patrulă care, din oră în oră este acolo și din dacă se întâmplă orice neregulă care privește siguranța sau vizitatorii suntem la fața locului ‘, a declarat, pentru AGERPRES, Szabolcs Laszlo, directorul executiv al Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc.

Managerul Spitalului Municipal, Lukacs Antal, a dat asigurări că situația este ținută sub control și că numărul suspiciunilor de rujeolă este în scădere. În secția de boli infecțioase este instituită carantină, fiind interzisă vizitarea bolnavilor, iar în celelalte secții accesul aparținătorilor este limitat.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că ‘din discuțiile și din corespondența cu Direcția de Sănătate Publică, cazurile secundare ale focarului de rujeolă din comunitatea de romi din municipiul Odorheiu Secuiesc și din localitatea Betești sunt sub control’, potrivit Agerpres.

Pacienții au fost izolați la secția de boli infecțioase a Spitalului Municipal din Odorheiu Secuiesc, evoluția bolii fiind favorabilă.

De asemenea, prefectul a mai spus că ancheta epidemiologică, aflată în curs de desfășurare, a pus în evidență faptul că toți acești pacienți provin din comunități de romi, nefiind vaccinați antirujeolic. Ei nu sunt înscriși la medicii de familie și trăiesc în condiții insalubre.

Potrivit sursei citate, au fost identificați contacții bolnavilor și li s-a administrat vaccinul celor care nu erau imunizați.

Citeşte şi Peste 200 de noi cazuri de rujeolă, în ultima săptămână