Pictură 3D, în weekend la Romexpo. Daniel Relenschi revine în lumea artistică după o luptă dură cu cancerul

După o perioadă de nenumărate examene medicale și tratamente, urmate pentru a se vindeca de cancer, Daniel Relenschi revine la Festivalul Creative Fest- București, cu o pictură 3D care promite să uimească.

20 iul. 2016, 11:37

Daniel Relenschi revine la Creative Fest, cu o lucrare care arată un mod în care putem interacționa cu natura, intrând efectiv în tablou, contopindu-ne cu acesta. Lucrarea se desfășoară pe trei planuri, fiind o noutate în România. Îl putem urmări pictând începând de vineri, 22 iulie, în toate cele trei zile de festival.

Din cauza cancerului de piele de care incă suferă, dar pe care îl ține sub control și pe care îl tratează, Daniel Relenschi a făcut o pauză de la viața artistică. Pentru a face ca durerile să dispară, pentru a se revitaliza, scopul fiind acela de a reveni la artă, lucru care i-a lipsit atât de mult, Daniel a făcut eforturi mari, dar care par să dea rezultate.

„Abia astept. Sunt mai bine acum, desi obosesc repede, dar ma refac si sunt pe drumul cel bun. Faptul ca am activitate, ma ajuta. Starea mea e mai buna, voi fi bine, dar în timp. Deocamdată stagnează, unele tumori par să se retragă. Cel puţin nu mai sunt dureroase„, a mărturisit Daniel.

Examenele și tratamentele, în mare parte sunt susținute de oamenii care îl iubesc pe Daniel, prin Asociația Salvează o inimă, care a pornit o campanie de stragere de fonduri. Campania s-a încheiat cu success.

Citeşte şi: Daniel Relenschi, premiat pentru tablourile sale fascinante. Povestea lui este cutremurătoare

Daniel a început să deseneze la vârsta de 4 ani şi deşi talentul îl moştenise din plin de mama sa a trebuit să înveţe totul singur. O vedea pictând şi voia să facă şi el la fel. Nu ştia cum să dea viaţă creionului din mână şi nu primea răspunsuri. Mama sa nu i-a arătat niciodată nimic, trebuia singur să înţeleagă, să caute, să descopere. A fost fericit că în şcoală existau orele de desen, se bucura din plin de ele pentru ca acasă nu găsea îndrumare şi încurajare spre pictură, şi asta pentru ca în acea perioadă interesul pentru artă scăzuse total. A vrut să studieze arta în clasele V-VIII, însă mama sa a refuzat şi l-a trimis la o clasă de matematică-informatică.

După ce a studiat la un liceu textil pe profil design vestimentar s-a specializat în crochiul de modă. A cochetat o bună perioadă cu lumea modelingului unde a colaborat cu Irina Schrotter şi Doina Levintza pentru ca apoi să-şi dea seama că pictura trebuie să devină prioritate, o profesie.

Primele tablouri le-a făcut în 2008, atunci când a avut şi prima expoziţie. Şi-a prezentat lucrările la Sala Polivalentă din Muzeul Judeţean Botoşani unde a avut un mare succes. Din acel moment, viaţa artistului s-a schimbat radical. Au urmat numeroase comenzi şi provocări. A pictat tablou după tablou şi a reuşit de fiecare dată să impresioneze cu talentul său.

„În pictura mea se găseşte tot ce e frumos. Încerc să pictez frumosul sau să-l reinventez. Câteodată sunt tentant să pictez şi alte lucruri şi încerc să nu-mi dau frâu acestor imbolduri”, spune pictorul.

Într-o zi, Daniel a primit o provocare din partea unui prieten care l-a întrebat dacă poate face o pictură 3D pe asfalt. A zis „da”, deşi nu ştia nimic despre 3D.

Cu această lucrare, Daniel Relenschi a devenit artistul care a realizat prima pictură 3D din România. Asta după ce iniţial se scrisese în presă că germanul Manfred Stader făcuse la noi în ţară o astfel de lucrare în premieră. Au urmat interviuri peste interviuri şi s-a aflat apoi că de fapt tânărul român era cel care adusese pentru prima dată pictura 3D pe străzile din România.

„Mi-a plăcut să mă provoc şi am zis că dacă altcineva poate, şi eu pot face lucrul acesta. Pictura a fost realizată în cadrul festivalului de publicitate nonconvenţionala ADfel în 2011”, a povestit artistul.

„Interacţiune”, primul tablou 3D în ulei din lume

După ce a realizat prima pictură 3D pe asfalt, Daniel Relenschi a simţit nevoia să facă mai mult, şi a reuşit. A pornit de la ideea că 3D-ul trebuie dus către alte culmi faţă de cele pe care le ocupa şi a realizat primul tablou 3D în ulei din lume.

„Lucrarea este plină de simboluri, se poate vedea mâna care pare să întindă un măr dar aceasta iese dintr-un univers necunoscut, o lume de ideal, trecerea produce durere, dar odată ce interacţionezi vezi lucrurile tot mai clar. Am făcut referire aici la geneza. Se mai pot observa şi alte ”subtilităţi”, dar acestea rămân a fi descoperite de privitor”, explică pictorul.

În toamna anului trecut, Daniel Relenschi a pictat timp de două zile în Parcul Izvor în cadrul Creative Fest 2015, o lucrare in tehnica 3D, cu tema: interactiunea urbanului cu natura.

Anul acesta, Creative Fest se desfășoară în București, între 22 și 24 iulie 2016, la Romexpo – intrarea A, accesul fiind liber pe tot parcusul celor trei zile de festival.

Redman și Dilated Peoples, fenomenul reggae Patrice și street performerul internațional DUB FX, se numără printre cei mai așteptați artiști care vor concerta anul acesta la Creative Fest.

Creative Fest, eveniment organizat de Creart- Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, este cel mai important festival de artă şi cultură urbană din Capitală, care promovează mediul artistic, prin oferirea unei platforme de exprimare vizibilă pentru toţi tinerii din România.