Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova presupune riscuri majore pentru stabilitatea republicii

Planul de federalizare a Republicii Moldova din 2003, așa-numitul 'Plan Kozak' (Memorandumul Kozak), prezenta riscuri majore pentru statalitatea republicii, a declarat miercuri vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, ca replică la declarațiile președintelui rus Vladimir Putin care a amintit, în contextul vizitei efectuate de președintele moldovean Igor Dodon la Moscova, despre acest document pe care președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, l-a respins în ultimul moment, informează Radio Chișinău și Moldpres.

18 ian. 2017, 16:00
Planul Kozak de federalizare a Republicii Moldova presupune riscuri majore pentru stabilitatea republicii

‘În ceea ce era prevăzut în Planul Kozak exista posibilitatea de blocare a sistemului de funcționare a statului’ și ‘putea duce la urmări mai grave’, a subliniat vicepremierul moldovean. ‘Când au fost puse în balanță toate plusurile și minusurile, s-a constat că nu este cea mai bună abordare și cea mai bună soluție’, a declarat Gheorghe Bălan, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim.

Potrivit lui Gheorghe Bălan, soluția de reglementare a conflictului transnistrean trebuie găsită strict în cadrul formatului de negocieri 5+2 și este nevoie de o consultare cu societatea civilă și cu cetățenii Republicii Moldova.

Totodată, oficialul a criticat voalat faptul că Igor Dodon nu se consultă cu structurile statului atunci când face declarații sau întreprinde acțiuni în problema reglementării conflictului transnistrean, informează Agerpres.

La Moscova, în cadrul întâlnirii Putin-Dodon, a fost reanimat pericolul federalizării Republicii Moldova, notează miercuri ediția în limba română a DW. Putin l-a lăudat pe Dodon pentru că ‘a inițiat întrevederea’ recentă cu liderul separatist de la Tiraspol și a insistat asupra revenirii la ‘Memorandumul Kozak’ de federalizare a Republicii Moldova, blocat prin proteste stradale în 2003. La acea dată, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a fost somat de ‘puterea străzii’, iar acesta a refuzat în ultimul moment (în timp ce Putin se afla deja în avion, deasupra Ucrainei, în drum spre Chișinău, pentru a semna federalizarea Moldovei) să semneze documentul respectiv.

Citeşte şi Ambasadorul Republicii Moldova la ONU dă o lecţie de istorie pentru incompetenţi: Moldova istorică a ales să fie România

‘În 2003 am fost mai aproape ca oricând de a găsi o soluție acestui conflict, dar din păcate conducerea Moldovei, pe neașteptate, și-a schimbat decizia iar acel plan nu a mai fost realizat. Cred că ne putem întoarce la acest subiect, nu doar cu vorbe, dar cu fapte’, a spus marți Vladimir Putin, potrivit DW.

Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, desfășoară prima sa vizită în Republica Moldova în această funcție. El are programate întrevederi la Chișinău și Tiraspol, informează Agerpres.

Citeşte şi Iohannis îi dă replica lui Dodon: Am aşteptarea ca preşedintele să acţioneze conform atribuţiilor constituţionale

Oficialul OSCE a declarat că președinția austriacă a organizației are drept scop întreprinderea unor acțiuni care ar favoriza identificarea unei soluții pentru reglementarea conflictului transnistrean. ‘Dorim să ajungem într-un final la rezolvarea problemei transnistrene în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria, care ar garanta pe deplin drepturile omului, drepturile politice și sociale ale locuitorilor acestei regiuni’, a declarat Dietrich Heim, citat de Radio Chișinău.

Procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean se desfășoară în așa-numitul format 5+2, în care Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediatori, UE și SUA de observatori, iar Chișinăul și Tiraspolul de părți implicate în conflict. Negocierile inițiate în acest format la sfârșitul anului 2005 trenează, iar ultimele discuții oficiale au avut loc în vara anului trecut.Planul Kozac de federalizare a Republicii Moldova