SCANDAL pe votul pentru arestarea lui Dan Şova. PNL va contesta la CCR decizia Senatului

PNL va contesta la CCR votul din Senat privind cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive pentru Dan Şova. Liberalii vor ca judecătorii Curţii să se pronunţe dacă deciziile Senatului se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenţi sau cu majoritatea senatorilor în funcţie.

25 mart. 2015, 12:18
SCANDAL pe votul pentru arestarea lui Dan Şova. PNL va contesta la CCR decizia Senatului

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că liberalii analizează posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională votul pe care senatorii l-au dat miercuri în plen privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.

Analizăm în cel mai scurt timp soluţia şi pârghiile contestării la Curtea Constituţională a votului în cazul Dan Şova cu privire la interpretarea dată numărului de voturi necesar pentru ridicarea imunităţii senatorului PSD. Avem în vedere jurisprudenţa Curţii Constituţionale care stabileşte că hotărârile Senatului sau ale Camerei Deputaţilor se aprobă cu majoritatea parlamentarilor prezenţi„, se arată în comunicatul Alinei Gorghiu.

Aceasta îi acuză pe social-democraţi că îşi protejează corupţii de consecinţele legale ale faptelor lor. „Ceea ce s-a întâmplat, astăzi, este o sfidare a românilor, a justiției, a statului de drept. Astăzi, PSD și Victor Ponta au orchestrat, în dispreț total față de cetățenii României, o piesă nouă, de natură procedurală, cu aceeași intenție: blocarea justiției. E încă o lecţie prin care Victor Ponta ne arată că nu vom fi niciodată, nici noi, nici românii, egalii PSD„, susţine Gorghiu.

CITEŞTE ŞI Avocaţii ELENEI UDREA contestă votul din PARLAMENT. Prevederile legislative se bat cap în cap VIDEO

Ulterior, prim-vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a anunţat că, în cursul zilei de luni, liberalii vor depune la Curtea Constituţională contestaţia la votul privind cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive pentru Dan Şova, precizând că va fi contestat Regulamentul Senatului.

„Am dat juriştilor din Senat să formuleze până luni contestatţia pentru Curtea Constituţioală şi luni o să discutăm contestaţia gata formulată, şi o să o depunem”, a spus Teodor Atanasiu.

El a precizat că liberalii nu puteau contesta votul în plen, şi a adăugat că „nu se poate contesta decizia luată pe Regulament, ci Regulamentul, ca fiind neconstituţional”.

Potrivit reprezentantului PNL, Curtea va trebui să se pronunţe dacă deciziile Senatului se iau cu majoritatea parlamentarilor prezenţi sau cu majoritatea senatorilor în funcţie.

„Curtea a mai precizat, în alte cazuri, că este nevoie de totalitatea parlamentarilor, doar dacă este vorba de regulamentul unei Camere sau alte cazuri speciale. În acest caz, nu e nevoie de majoritatea tuturor senatorilor, ci a celor prezenţi”, a mai spus Atanasiu.

Prim-vicepreşedintele PNL a spus că reprezentantul PNL în comisia de numărare a voturilor a semnat procesul verbal, pentru că acel document consfinţea care e numărul de voturi pentru şi împotrivă. „Problema este cum se interpretează rezultatul acesta prin Regulament şi Constituţie”, a mai spus Atanasiu, adăugând că în cazul unei decizii favorabile a Curţii, nu se va relua votul în cazul Şova ci se va reinterpreta rezultatul votului, conform deciziei CC.

Şi în cazul Elenei Udrea a existat o dezbatere pe tema votului dat în plenul Camerei, solicitarea DNA de arestare fiind adoptată cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Asta în condiţiile în care prevederile legale sunt contradictorii.

Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede că solicitarea DNA de arestare poate fi aprobată doar cu votul majorităţii membrilor Camerei.

În schimb, Constituţia României stipulează  la articolul 76, alin. 2, că „Adoptarea legilor şi hotărârilor Parlamentului – Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu VOTUL MAJORITĂŢII MEMBRILOR PREZENŢI din fiecare Cameră”.

CCR a arătat, in decizia 989/2008, ca decizia se ia cu „jumătate plus unul din prezenţi votează arestarea preventivă”.

Solicitarea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Şova nu a fost aprobată de către plenul Senatului, fiind întrunite 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă”, 5 abţineri.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen, în urma numărătorii voturilor, ca urmare a faptului că nu a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, Senatul nu a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova.

CITEŞTE ŞI Senatul a votat: DARIUS VÂLCOV poate fi ARESTAT. DAN ŞOVA a scăpat de arestare

Senatorii au votat, miercuri, cererile DNA privind reţinerea şi arestarea senatorilor PSD, DARIUS VÂLCOV şi DAN ŞOVA. Votul a fost diferit în cazul celor doi colegi de partid. Plenul a decis că Dan Şova nu poate fi arestat, în timp ce Darius Vâlcov a primit undă verde pentru reţinere şi arestare. La comisii, avizul a fost invers: Şova a primit raport favorabil pentru arestare, ia Vâlcov unul negativ. În plenul de miercuri, Şova le-a cerut colegilor să îl ajute să rămâne în libertate, în timp ce Vâlcov a solicitat un vot pentru reţinere.