Festivalul Enescu: Poem închinat unui revoluţionar ungar responsabil cu masacrarea a zeci de mii de români

Festivalul Internaţional "George Enescu". Pe scena Festivalului Enescu se va cânta, joi, "Kossuth", un poem pentru orchestră al lui Bartok, închinat lui Lajos Kossuth, prim ministru revoluţionar ungar acuzat de masacrarea a zeci de mii de români în Transilvania, în 1848.

03 sept. 2015, 13:16
Festivalul Enescu: Poem închinat unui revoluţionar ungar responsabil cu masacrarea a zeci de mii de români

Lajos Kossuth, prim-ministrul guvernului revoluţionar ungar, este un personaj controversat, fiind considerat autorul moral al unui masacru produs în urmă cu 160 de ani, cu prilejul Revoluţiei Ungare din 1948, în Transilvania. Atunci, peste 230 de sate locuite de români au fost incendiate, bărbaţi, femei, bătrâni şi copii, numărul lor fiind cuprins undeva între 40.000 şi 60.000, au fost împuşcaţi, spintecaţi sau spânzuraţi.

Lajos Kossuth este văzut drept un personaj cu rol determinant în Revoluţia din 1848 din Ungaria, atât în sens pozitiv, cât şi în cel negativ. Publicist şi orator, el este văzut de mulţi drept un agitator politic şi patriot ungur, care, ajuns Guvernator al Ungariei, a refuzat tuturor celorlalte naţionalităţi: români, saşi, slovaci, sârbi şi croaţi, trăitoare în Imperiul Habsburgic, orice drept privind propria identitate naţională.