Poliţist local din Iaşi, pe plajele din Spania după amanta primarului Gheorghe Nichita, Adina Samson

Mai mulţi poliţişti spun că au fost puşi să o urmărească pe Adina Samson, amanta primarului suspendat Gheorghe Nichita. Unul dintre poliţişti a ajuns până pe vestitele plaje spaniole din Costa del Sol - Malaga, în timp ce o fila pe amanta edilului, el fiind "detaşat" înainte şi la Mamaia sau Bran. Alţi agenţi povestesc că aveau maşinile instituţiei la dispoziţie pentru a le folosi la filaje, iar un altul a declarat că Nichita îl suna pe şeful lor şi în toiul nopţii, pentru a afla unde se află Adina Samson. Agenţii povestesc că lucrau în ture pentru o supraveghea pe amanta primarului.

11 nov. 2015, 11:59

Detalii incredibile despre do­sarul în care primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, este acuzat că a folosit Poliţia Locală din municipiu pentru a o spiona pe amanta sa, Adina Sam­son, scrie ziaruldeiasi.ro. Din declaraţiile poliţiştilor audiaţi de DNA în acest caz reiese că Nichita ajunsese să îi trimită pe agenţi şi în străinătate pentru a o urmări pe Samson, ba chiar că la nivelul Poliţiei Locale se formase o adevărată „celulă de criză”, de poliţişti ce lucrau în schimburi pentru a asigura filarea permanentă a amantei edilului.

Citeşte şi Gheorghe Nichita rămâne în arest

Cea mai spectaculoasă declaraţie este cea a unui poliţist care s-a plimbat prin mai multe staţiuni turistice din ţară şi chiar din străinătate, pentru a o urmări pe Samson. A ajuns chiar şi la Malaga, unde sunt vestitele plaje din Costa del Sol, acolo unde s-a cazat pentru o săptămână. Din mărturii reiese că cei care achitau costurile deplasărilor erau Li­viu Hliboceanu şi Ştefan Avâr­varei, foşti şefi în cadrul Poliţiei Locale.

„Detaşare” la Malaga

Simion Bâcu, de 43 de ani, este unul dintre poliţiştii ce au fost audiaţi la DNA în acest caz. Originar din Ciorteşti, Bâcu este cel care s-a plimbat prin ţară şi prin străinătate, din banii veniţi pe filiera primarului, pentru a o supraveghea pe Adina Samson. În mărturia lui Bâcu, acesta a menţio­nat că lucrează la Poliţia Locală din 2011, în trecut fiind gardian public. Atribuţiile sale de serviciu se refereau la patrulare şi în­soţirea personalului din Primărie la diferite activităţi. Bâcu a povestit cum a fost sunat de Li­viu Hliboceanu, şeful de atunci al Poliţie Locale, pentru a fi tri­mis într-o „misiune”.

„Hlibo­ceanu ne-a spus că trebuie să urmărim o persoană, respectiv o femeie, care conducea o Sko­da cu numărul de înmatriculare IS-99-KNG (…) Eu conduceam autoturismul de serviciu. Îm­pre­ună cu colegii mei, ne-am ţinut după acest autoturism, pe ruta Iaşi, Vaslui, Tecuci, Galaţi, Brăila, Constanţa, staţiunea Mamaia (…) În staţiunea Ma­ma­ia, ne-am cazat la acelaşi ho­tel în care se cazase persoana respectivă”, a spus Bâcu.

Acesta a mai declarat că a stat la hotel la Mamaia patru zile, alături de alţi trei poliţişti locali, un coleg fiind cel care a plătit, fără a şti de unde erau banii. După ce Adina Sam­son a plecat de la Mamaia, Bâcu a fost trimis într-o altă misiune, de această dată în afara ţării. În noiembrie 2014, alături de Ştefan Avârvarei, Bâcu a mers mai întâi la o staţiune din Bran, judeţul Bra­şov, după care a plecat cu avi­onul spre Malaga.

„Am aflat că trebuie să mergem în Ma­la­ga, după Adina Samson. Ştefan Avârvarei a cumpărat biletele de avion cu destinaţia Malaga şi împreună am mers în localitatea La Linea de Caduz (? – La Linea, Cadiz, n.r.). În acea loc­a­litate ne-am întâlnit cu un băr­bat, care se numea Băcioi Ion (n.r. – detectiv particular). În acea localitate, Ştefan a închiriat o maşină şi am continuat su­pravegherea lui Samson Adina, mai mult fiind efectuată supra­vegherea de Băcioi Ion. Refe­ritor la deplasarea mea în loca­litatea respectivă, la serviciu, l-am sunat pe şeful meu Hlibo­ceanu Liviu şi i-am explicat să pună coleg de serviciu pentru ziua de duminică, când era tura mea de serviciu”, a mai spus Bâcu.
Pe lângă destinaţiile men­ţionate, acesta a mai ajuns după Adina Samson şi la o pensiune din judeţul Suceava.

Citeşte şi Gheorghe Nichita se compară cu Mihai Eminescu. „Poate sunt PSIHOPAT, poate că-s NEBUN!” VIDEO

„Am stat în localitatea La Linia de Caduz o săptămână. Toate cheltuielile au fost plătite de Avârvarei Ştefan”, a mai precizat Bâcu.

Operaţiunea „Amanta”: alte mărturii

Un alt poliţist local audiat de procurorii DNA a enumerat în declaraţia sa cel puţin 11 colegi care s-au ocupat de spionarea Adinei Samson. Nicuşor Băltea­nu a oferit detalii despre modul în care şeful său punea la dispoziţia agenţilor maşini ale instituţiei.
„În perioadele în care efectuam aceste verificări cu privire la prezenţa la domiciliu se întâmpla şi ca Adina Samson să plece cu autoturismul ei, iar eu să observ acest lucru. Aducând la cunoştinţa domnului Hliboceanu Liviu care mă ruga să mă deplasez după Adina Samson şi de la distanţă şi în mod discret să văd unde se deplasează aceasta. Transmiteam domnului Hliboceanu Liviu lo­caţia în care aceasta se deplasa şi aşteptam până ce acesta îmi transmitea ce am de făcut în continuare”, a declarat Bălteanu.
Un detaliu revoltător a fost oferit de către poliţistul local Alexandru Căbălău: poliţiştii locali lucrau în ture pentru a o urmări pe Adina Samson.

„Din luna septembrie 2014, până în lunile noiembrie-decembrie 2014, s-a lucrat în schimburi de către poliţişti locali, poliţişti ca­re o urmăreau pe Samson Adi­na. Schimburile erau 1, 2, 3, cu menţiunea că eu am lucrat în schimbul trei, de 14 sau 15 ori. Schimbul trei se efectua în ge­neral la sfârşitul săptămânii, vinerea şi sâmbăta”, a declarat Căbălău.

Nopţi la rând de filaj

Agentul Vasile Vrabie a po­vestit şi el la DNA cum, în unele nopţi în care era trimis să o supravegheze pe Adina Samson, stătea cu maşina toată noaptea în faţa blocului ei.

„Arăt că, la un moment dat, în timp ce efectuam serviciul în schimbul doi şi mă deplasam cu autoturismul meu după persoana de sex fe­minin, aceasta s-a deplasat pe bulevardul Carol înspre di­recţia aleea Sadoveanu. Aceas­ta a oprit autoturismul, iar eu am trecut de ea şi am oprit pe partea dreaptă. În timp ce că­utam în torpedoul meu o foaie de hârtie, în dreptul meu a oprit autoturismul Skoda condus de persoana de sex feminin şi cu un telefon sau aparat foto mi-a făcut o fotografie. În conti­nuare, aceasta a început să ţipe că o urmărim”, a declarat Vra­bie.

Ciprian Alexandrescu, un alt poliţist local, a spus că a fost pus de Liviu Hliboceanu să caute în baza de date a instituţiei date personale despre diferite persoane care intrau în contact cu Adina Samson.
„Am aflat de la domnul Hliboceanu că uneori era sunat noaptea târziu de către Gheorghe Nichita pentru a-l întreba unde se află Samson Adina”, a mai spus acesta.
Potrivit unei estimări preliminare realizate de procurorii DNA, prejudiciul calculat în acest dosar este de cel puţin 150.000 de lei. Nichita se află acum în arest preventiv într-un alt dosar, în care este acuzat că a cerut mită de 6,9 milioane de lei de la milionarul Tiberiu Urdă­reanu.