Ponta, despre ideea intervenţiei BNR în privinţa inflaţiei: E o minciună pe care inculţii şi populiştii o folosesc

Deputatul Victor Ponta a declarat, luni, că este obligaţia premierului de a se întâlni periodic cu guvernatorul Băncii Naţionale, dar ideea că intervenţia BNR ar rezolva problema ratei inflaţiei este "o minciună".

19 feb. 2018, 15:56
Ponta, despre ideea intervenţiei BNR în privinţa inflaţiei: E o minciună pe care inculţii şi populiştii o folosesc

Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora Banca Naţională ar trebui să intervină în problema creşterii ratei inflaţiei, Ponta a spus: „Să terminăm cu problema asta. Asta este o minciună pe care inculţii, din păcate doamna Dăncilă este nepregătită în acest domeniu, şi populiştii o folosesc. Cum adică? BNR nu stabileşte nici cursul de schimb şi nici nu spune câţi bani sunt în România. Face politică monetară pe baza politicilor economice şi fiscale”.

„Cât timp România a fost stabilă şi predictibilă, patru ani nu am avut nici inflaţie, nici devalorizare a leului. În ultimii ani avem aşa ceva, de fapt dăm vina pe Banca Naţională. E o minciună”, a adăugat Victor Ponta.

El a mai spus că este obligaţia premierului de a se vedea cu guvernatorul BNR.

„E obligaţia prim ministrului, dacă sigur stăpâneşte noţiunile, de a se vedea regulat cu guvernatorul Băncii Naţionale. Dar să se spună că se întâlneşte premierul şi guvernatorul şi mâine se opreşte inflaţia este o minciună. E doar o chestie care se bazează pe ignoranţa oamenilor care pot să creadă aşa ceva”, a adăugat Victor Ponta.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în perioada următoare va avea o discuţie cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, pe tema creşterii inflaţiei.

„Vom discuta şi despre inflaţie. După cum ştiţi, politica bugetară şi fiscală este a Guvernului, politica monetară este legată de Banca Naţională. Deci, eu cred că putem ţine lucrurile sub control (…) Voi avea o discuţie cu domnul guvernator”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată de jurnalişti dacă este îngrijorată de faptul că în luna ianuarie inflaţia a fost 4,3%.