Ponta îi răspunde lui Iohannis: Politica economică e treaba Guvernului. Pe alte chestiuni ne consultăm

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la B1TV, că procedura normală nu prevede consultări cu președinte pe subiecte economice, punctând că politica economică este atribuția Guvernului. Reacţia premierului vine după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, la Palatul Cotroceni, că un Guvern "ideal" ar fi cel care se consultă cu șeful statului înainte de un proiect atât de important precum Codul Fiscal.

RomaniaTV.net
31 mart. 2015, 19:21
Ponta îi răspunde lui Iohannis: Politica economică e treaba Guvernului. Pe alte chestiuni ne consultăm

„Despre Codul Fiscal, cu siguranță procedura constituțională e foarte bună. Guvernul a făcut consultări cu mediul de afaceri, acum ajunge în Senat, apoi la Camera și apoi la președinte care dacă vede ceva neconstituțional poate să îl trimită. Politica economică e a Guvernului.

Constituțional nu e normal să mergi la președinte înainte să faci un asemenea proiect. Când sunt probleme economice care privesc siguranța națională sigur că le discut cu președintele, așa cum l-am informat despre cazul Micula. Printr-o modificare legislativă făcută în Parlament la cererea fostului ministru de Finanțe Darius Vâlcov o modificare despre care l-am informat pe preșeedinte și a promulgat-o, am putut să punem într-un cont banii respectivi așa cum ne-a cerut instanța de la Washinton, i-am pus în cont, pe de alta parte, odată aflați în cont, banii au fost blocați cu condiția să ne spuna Comisia Europeană dacă putem să-i dăm, dar comisia a spus că nu putem să îi dăm. L-am informat pe președinte, pentru că fără domnia sa nu aveam legea în vigoarea”, a explicat Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că şi-ar fi imaginat că un Guvern care vrea să lucreze cu el l-ar fi consultat înainte de a prezenta modificări semnificative la Codul Fiscal şi a adăugat că acest lucru nu s-a întâmplat, şi că Guvernul a considerat că poate să meargă mai departe.

„Orice preşedinte îşi doreşte un Guvern al lui”, a spus Klaus Iohannis, precizând că acest lucru înseamnă „un guvern cu care să poată lucra, efectiv, şi formal şi informal în toate problemele care privesc statul”.

„De exemplu, eu mi-ai fi imaginat că un guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să prezinte modificări semnificative la Codul Fiscal, vine la mine, mi le prezintă, le discutăm şi vedem cum le putem pune în practică. Acest lucru nu s-a întâmpla, cum şi în alte chestiuni, Guvernul a considerat că poate să meargă mai departe fără să se consulte cu preşedintele”, a spus Klaus Iohannis.

El a precizat că nu doreşte să facă treaba Guvernului, cum „nu doreşte să vadă de treaba altuia”, şi a adăugat: „Cred că un guvern care doreşte să lucreze cu preşedintele, informează sau consultă, de la caz la caz, pe preşedinte, în chestiuni care sunt importante pentru ţară”.

Iohannis a ţinut să precizeze că, în afară de aceste chestiuni, „sunt lucruri despre care premierul Ponta îl informează şi se consultă”.