Porci santinelă în două din cele patru exploataţii afectate de virusul pestei africane, în Buzău

Mai mulţi porci santinelă au fost introduşi, în aceste zile, în două exploataţii din localităţile Pănătău şi Lunca unde luna trecută a fost depistat virusul pestei porcine africane, a informat, vineri, şeful Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Buzău, Cosmin Florea.

19 oct. 2018, 11:36
Porci santinelă în două din cele patru exploataţii afectate de virusul pestei africane, în Buzău

„În cele două exploataţii de la Pănătău şi Lunca, în care au fost neutralizaţi porci depistaţi cu virusul pestei porcine africane, au fost introduşi porci santinelă, acţiunea a fost realizată după ce exploataţiile au fost supuse operaţiunilor de dezinfecţie” a declarat Cosmin Florea.

Potrivit sursei citate, porcii santinelă vor fi monitorizaţi de medicii veterinari timp de 45 de zile, iar, ulterior, vor fi recoltate probe de sânge şi se va realiza examenul serologic pentru depistarea virusului PPA.

„În cazul în care, în urma analizelor efectuate, nu va fi evidenţiată prezenţa virusului PPA, se va declara focarul închis şi se vor repopula în condiţii de biosecuritate toate exploataţiile din localităţile respective”, a mai declarat sursa citată.

Directorul DAJ Buzău a precizat că introducerea porcilor santinelă va continua săptămâna viitoare şi în localitatea Puieşti, urmând ca peste două săptămâni acţiunea să continue în Amara.

În judeţul Buzău, în lunile septembrie şi octombrie au fost confirmate patru focare de pestă porcină africană în localităţile Pănătău, Lunca, Puieşti şi Amara.