Poroşenko: Nu există „republica moldovenească nistreană”, ci segmentul transnistrean al frontierei

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a reacţionat dur joi atunci când directorul adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Iuri Artuhov, a utilizat abrevierea RMN ( 'republica moldovenească nistreană') pentru Transnistria, fără menţiunea 'nerecunoscută', în prezentarea unui raport cu privire la combaterea contrabandei cu mărfuri la frontiera cu regiunea transnistreană, a relatat agenţia de presă Unian.

24 oct. 2014, 08:22
Poroşenko: Nu există „republica moldovenească nistreană”, ci segmentul transnistrean al frontierei

‘Nu există nicio RMN (republica moldovenească nistreană, n.r.), ci doar segmentul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova’, a declarat tranşant preşedintele Poroşenko, care a convocat cu ocazia vizitei întreprinse joi la Odesa – important oraş-port la Marea Neagră în sudul Ucrainei – responsabili ai SBU şi ai Agenţiei vamale pentru a dezbate probleme privind combaterea contrabandei pe tronsonul transnistrean al frontierei şi corupţia în rândurile agenţilor vamali.

‘Aş vrea să vă atrag atenţia că avem aici camere de filmat (ale televiziunilor). Un asemenea stat ca RMN nu există. A utiliza această abreviere în faţa camerelor de filmat este o greşeală politică. Această secţiune se numeşte segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Este util să ştiţi aceasta’, a spus şeful statului ucrainean.

El a denunţat implicarea unor oficiali ai forţelor de ordine din Ucraina în traficul cu ţigări din Transnistria, potrivit Unian.

‘O grupare de crimă organizată acţionează aici’, a afirmat Petro Poroşenko, cerând SBU şi Departamentului ‘K’ de luptă împotriva crimei organizate să ia măsurile necesare.

Directorul adjunct al SBU, Iuri Artiuhov, şeful Direcţiei principale pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate, a deplâns lipsa de resurse umane pentru stoparea traficului cu mărfuri de contrabandă din Transnistria.

În replică, preşedintele Ucrainei a indicat că echipamente moderne funcţionează de-a lungul graniţei de 200 de km cu Transnistria. ‘Există posibilităţi de a închide orice ‘fereastră’ ‘, a spus el.

‘Contrabandiştii trec graniţa numai atunci când aceasta este deschisă de către grăniceri contra mită -fără control vamal, în complicitate cu funcţionarii vamali. Şi camerele video înregistrează în mod clar aceasta, doar că nimeni nu doreşte să vizioneze imaginile înregistrate. Toate aceste scheme sunt secretul lui Polichinelle’, a acuzat Poroşenko.

El a adăugat că atunci când graniţa terestră este închisă pentru traficul ilegal cu ţigări din Transnistria, contrabandiştii recurg la portul Oktiabrski. Poroşenko a mai sugerat că ştie chiar denumirea navelor cu care se face trafic ilegal cu ţigări din zona transnistreană.

Petro Poroşenko, a cărui formaţiune omonimă este favorită în sondaje în vederea alegerilor parlamentare anticipate de duminică, şi-a axat campania electorală pe lupta împotriva corupţiei, un flagel ce erodează toate structurile puterii de la Kiev.