Poşta Română a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii

Poşta Română a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pentru că a respins companiei, printr-o decizie din 2014, cererea de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor poştale, din sfera serviciului universal în 2013.

08 iun. 2016, 05:41
Poşta Română a dat în judecată Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii

Procesul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, conform datelor remise de ANCOM. „Poşta solicită instanţei ca ANCOM să fie obligată să emită o nouă decizie privind compensarea costului net aferent furnizării serviciilor poştale din sfera serviciului universal în anul 2013 şi suportarea tuturor cheltuielilor de judecată ocazionate de acest proces”, se arată în răspunsul instituţiei citat de Profit.

Accesul la serviciul universal poştal reprezintă dreptul oricărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale de bază, cum ar fi trimiterea unei scrisori, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Citeşte şi: RCS-RDS şi-a PĂCĂLIT abonaţii. Compania a fost AMENDATĂ

Furnizorul de serviciu universal desemnat are obligaţia de a furniza servicii la tarife accesibile pe întreg teritoriul pentru care a fost desemnat, inclusiv în zonele situate în condiţii geografice excepţionale sau cu densitate scăzută a populaţiei, acolo unde volumul de corespondenţă este mic şi din acest motiv activitatea poate fi neprofitabilă.

Costul net este diferenţa dintre costurile suportate de operatorul poştal ca urmare a îndeplinirii obligaţiilor de serviciu universal şi costul net al furnizorului în cazul în care şi-ar desfăşura activitatea exclusiv pe baze comerciale, fără a avea obligaţii de serviciu universal.

Pentru anul 2013, Poşta Română a transmis ANCOM, la 1 iulie 2014, o cerere de compensare însoţită de situaţia privind costurile, veniturile şi capitalul angajat aferente furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, precum şi un raport de specialitate întocmit de Deloitte Audit, potrivit datelor instituţiei date publicităţii în noiembrie 2014.

Prin Decizia 1.658/2014, ANCOM a decis că valoarea costului net al furnizării serviciilor din sfera serviciului universal în anul 2013 nu a reprezentat o sarcină injustă pentru Poşta Română şi nu trebuie compensat.

Cu alte cuvinte, profitul realizat de Poşta Română pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal a determinat o rentabilitate a capitalului angajat mult superioară nivelului rezonabil.

În scopul evaluării cererii operatorului poştal, ANCOM a derulat, cu sprijinul consultanţilor Ernst&Young SRL şi Ernst&Young SRO, o analiză detaliată a informaţiilor puse la dispoziţie de Poşta Română, a datelor şi ipotezelor utilizate pentru elaborarea scenariului de bază şi a scenariului alternativ.

“Analiza a arătat că, în ciuda liberalizării complete a pieţei serviciilor poştale care a eliminat de la începutul anului 2013 monopolul Poştei pe segmentul serviciilor rezervate, furnizorul de serviciu universal şi-a menţinut constantă cota de piaţă”, susţine ANCOM.

De asemenea, ANCOM a calculat nivelul pragului de rentabilitate al serviciilor din sfera serviciului universal şi a constatat că, în anul 2013, Poşta Română, în calitate de furnizor de serviciu universal, a înregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal şi o rentabilitate a capitalului angajat mult superioară nivelului rezonabil, stabilit de ANCOM la 13,1%.