Povestea incredibilă a unui medic român, celebru în Germania. Se intoarce în ţară pentru a trata cancerul la sân

A plecat din România în 1974, a studiat Medicina în Germania, unde s-a specializat în tratarea cancerului la sân, iar în prezent este şeful Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie din Magdeburg. Începând cu acest an, vine periodic în România pentru a se implica în tratarea cancerului la sân, iar asta este doar primul pas către întoarcerea definitivă în România. Este, pe scurt, povestea medicului Şerban Costa.

02 feb. 2018, 16:08
Povestea incredibilă a unui medic român, celebru în Germania. Se intoarce în ţară pentru a trata cancerul la sân

Şerban Costa a venit în 2015 în România pentru o conferinţă medicală. În cadrul unui interviu pentru Adevărul,  şeful Clinicii Universitare de Obstetrică-Ginecologie din Magdeburg a vorbit despre dragostea sa pentru România, despre faptul că, deşi nu consideră că are o datorie faţă de România, fiind un produs al şcolii germane de Medicină, iubeşte această ţară şi ar dori să îşi pună uriaşa sa experienţă la dispoziţia României.

„Aş fi dispus să pun experienţa mea la dispoziţia României şi am spus de multe ori că dacă vrea cineva să profite de pe urma experienţei mele, o fac cu tot dragul. M-am oferit să particip la cursuri la universităţi, m-am oferit pentru a-i ajuta pe tinerii de aici, dar momentan sunt doar vorbele şi intenţiile mele”, spunea profesorul Costa în interviul acordat ziarului „Adevărul”.

Deşi a stat 40 de ani în Germania, acesta vorbeşte perfect limba română.

„Ca să nu uit să vorbesc în română, mi-am jurat să citesc în fiecare an măcar o carte în limba română. Şi aşa am făcut!„, a venit explicaţia medicului.

Nicio universitate sau spital de stat nu au fost interesate de disponibilitatea profesorului Costa. Au decis, însă, să profite de dorinţa medicului specializat în Germania de a se întoarce în România reprezentanţii spitalului privat Premiere din Timişoara, spital din cadrul căruia fac parte medici care l-au adus periodic pe profesorul Costa la conferinţe medicale în România.

Din acest an, Şerban Costa va veni periodic la Timişoara pentru a consulta şi opera paciente cu cancer la sân, dar şi pentru a construi, împreună cu medicii de aici, un centru de tratament al cancerului la sân. Este doar un prim pas pentru întoarcerea definitivă a medicului în România, Şerban Costa începând demersurile pentru recăpătarea cetăţeniei române, pierdută odată cu emigrarea din 1974.