POVESTEA PĂRINTELUI CIPRIAN OTEA, cel mai bogat preot din România

În timp ce România se scufundă în sărăcie, unii preoți strâng adevărate averi, de milioane de euro. Cel mai bogat preot din România, având o firmă cu o cifră de afaceri impresionantă.
Iulian Tudor
03 mart. 2018, 13:15
POVESTEA PĂRINTELUI CIPRIAN OTEA, cel mai bogat preot din România

Statistic, este cel mai înstărit preot din România, scrie reporteris.ro. Ciprian Otea, 42 de ani, deține grupul de firme Misavan, cu o cifră de afaceri cumulată de peste 10 milioane de euro. Producție și comerț al produselor de curățenie este principalul domeniu de activitate. „Una este pasiune, cealaltă e necesitate”, a spus Otea despre cele două calități ale sale, cea de preot și cea de om de afaceri.

Citeşte şi INCREDIBIL! Cum a pozat LAURETTE în timp ce soţul ei este în închisoare FOTO

Acesta tocmai și-a relocat firma de la Miroslava la Voinești la capătul unei investiții de 1 milion de euro. Otea mai are și un al doilea business: s-a asociat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) în firma Făclia Mold și vinde candele și lumânări. „Nu m-am folosit de biserică pentru a avea succes în afaceri”, a refuzat preotul o asociere între cele două calități.

Detergenți, rețetă proprie

Originar din județul Neamț, Ciprian Otea a venit la Iași în 1996 pentru a urma cursurile Facultății de Teologie. Și-a deschis firma în vacanța de după primul an de studii. „Nu prea mă descurcam cu banii. N-am reușit să mă angajez pentru că aveam cursuri la zi, așa că am decis să fac o firmă”, a explicat Otea.

Lua marfă dintr-o parte, îi punea adaos și o vindea în altă parte. Comerț, într-un singur cuvânt. Când a terminat facultatea, avea 4-5 salariați. Și a dus-o așa alți 8-9 ani, doar cu comerțul. „Criza din 2009, ne-a obligat să regândim afacerea. Primele activități de producție le-am început în 2011. Acum, suntem singura firmă din România care are rețete proprii ale detergenților, dar și infrastructură proprie de vânzare”, a precizat preotul.

În paralel, după terminatea facultății, a început să și slujească. Însă doar ca preot onorific. „Nu am parohie, n-am fost niciodată salariat. Pot sluji doar duminica și de sărbători”, a afirmat Otea. Acum slujește la Catedrala Mitropolitană.

Sediu de 1 milion de euro

Atât în zona de business cât și în cea bisericească, evoluția lui Ciprian Otea a fost liniară, în sus și constantă. Astfel, de la 4-5 angajați în 2000 a ajuns acum la peste 200.

În 2016, cifra de afaceri a Misavan Trading a fost de peste 44,5 milioane de lei (echivalentul a 10 milioane de euro), cu un profit net de 660.000 lei. „După ce iei primele credite, e greu să te mai oprești. Trebuie să continui, te gândești și la angajați”, a spus acesta.

Toată dezvoltarea firmei, de la bun început și până acum, s-a făcut cu resurse proprii și cu credite bancare. De curând, și-a relocat business-ul la Voinești, la vreo 15 kilometri de Iași. „Spațiul din Miroslava nu mai corespundea. Am venit la Voinești, chiar dacă e mai departe, pentru că aici ne-am permis să cumpărăm terenul de care aveam nevoie”, a declarat preotul.

Noul sediu, în care s-au mutat recent, are o suprafață construită de 1.500 mp și a costat 1 milion de euro. Sunt și platforme betonate și parcări care ocupă 30% din suprafața totală de teren de două hectare.

A mărit salariile brute

Cu modificările Codului Fiscal, părintele s-a supus fără să comenteze. „Am luat act de ele și am mărit salariile brute, astfel încât angajații noștri să primească aceeași sumă în mână”.

În firmă, activitățile de top management sunt împărțite: el conduce zona de IT și de investiții, soția sa, Mihaela, asociată în firmă, răspunde de sectorul de Resurse Umane, în timp ce director operațional este un coleg de cursă lungă.

„Am început afacerea acum 20 de ani pe baze sănătoase, morale. Tocmai de aceea avem profituri mici. Am pus firicel lângă firicel de nisip”, a spus Otea. Firma comercializează produse de curățenie de producție proprie, însă a continuat și activitatea de import și revânzare.

Furnizor al MMB

Misavan este și unul dintre furnizorii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. „Avem 5.000 de clienți în toată țara, Mitropolia este unul dintre ei, dar nu reprezintă nici 0,5% din cifra de afaceri anuală. E vorba despre contracte ocazionale”, a declarat Ciprian Otea. Reprezentanții MMB au confirmat că fac cumpărături de la preotul-patron. „Misavan este doar unul dintre furnizorii de produse de curățenie ai Centrului Eparhial. Există un departament de achiziție în cadrul Sectorului economic care analizează ofertele de pe piață și decide de unde se cumpără cele necesare, funcție de factori precum preț, calitate sau termen de plată. Misavan nu este furnizor unic sau exclusiv, cumpărăm și de la alte firme precum Metro, Selgros etc.”, a explicat pr. Constantin Sturzu, responsabil al sectorului de Comunicare și Relații Publice al MMB.

Pe din două cu Mitropolia
Al doilea său business a fost creat în 2009, Făclia Mold. Aici, Ciprian Otea deține 50% din acțiuni, iar MMB diferența. „Importăm candele și lumânări și eu mă ocup de revânzarea lor. Însă acest lucru nu se întâmplă nici în biserici, nici în magazinele Mitropoliei, ci în cele private. Tipul de candele pe care le vindem nu se fabrică în România, sunt din materiale speciale, rezistente la temperaturi mari. Avem un tratament identic cu orice firmă de pe piață. Noi reprezentăm sub 1% din piața candelelor”, a precizat preotul.

A adăugat că acest tip de afacere nu e nici concurență neloială și nici monopol: „Niciodată nu am folosit numele Mitropoliei ca argument de vânzare. A fost dorința mea expresă de a nu vinde niciodată aceste produse în biserici”.

Vând candele de 1 milion de lei/an

Reprezentanții MMB au spus că asocierea cu preotul Otea este singura de acest tip, cu o persoană fizică. „Arhiepiscopia Iașilor are nevoie de resurse financiare pentru a susține activitatea filantropică și misionară, resurse pe care le obține inclusiv din diferite activități economice. Am ales această asociere din alte variante posibile pentru că vânzarea de lumânări (candele) este o activitate mai apropiată de specificul bisericesc. Părintele Ciprian Otea activa în domeniul comercial încă înainte de a fi preot. Expertiza sa în domeniu și faptul că este o persoană care slujește în Biserică sunt suficiente argumente pentru a-l învesti cu încrederea unei astfel de asocieri”, a specificat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.

În 2016, Făclia Mold a avut o cifră de afaceri netă de aproape 1 milion de lei, înregistrând un profit curat de aproape 140.000 de lei. Firma figurează cu zero angajați, preotul Otea afirmând că se ocupă singur de vânzarea candelelor importate.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Anglia învinge Serbia cu 1-0 la Euro 2024; Jude Bellingham stabilește un nou record
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?