Premieră în alpinism. Un cuplu de italieni a cucerit toate cele 14 vârfuri din lume de peste 8.000 de metri

Alpiniștii italieni Romano Benet și Nives Meroi au atins joi vârful Annapurna, devenind primul cuplu care a cucerit cele 14 vârfuri din lume de peste 8.000 de metri.

11 mai 2017, 20:06
Premieră în alpinism. Un cuplu de italieni a cucerit toate cele 14 vârfuri din lume de peste 8.000 de metri

Romano Benet și soția lui Nives Meroi, ambii în vârstă de 55 de ani, au atins joi dimineață, la ora locală 09.00, vârful Annapurna, din Nepal, cu o înălțime de 8.091 metri.

Ascensiunea s-a derulat, ca și în cazul celorlalte vârfuri, fără oxigen și fără ajutorul cărăușilor, cuplul instalând cinci tabere succesive pe parcurs înainte de a pleca în ascensiunea finală joi dimineață, de la o altitudine de 7.200 de metri. „Aceasta a fost ascensiunea cea mai dură, dar și cea mai frumoasă„, i-a spus Nives Meroi surorii sale Leila.

Pentru realizarea obiectivului propus, cuplul originar din nordul Italiei a luat-o pe traseul așa-numit „al francezilor”, urmat la prima expediție reușită pe Annapurna, în 1950, de o echipă franceză.

Annapurna este considerat, alături de K2 (8.611 m), cel mai dificil și mai periculos vârf din lume, înaintea Everestului, supranumit „acoperișul lumii”.

Citeşte şi Ueli Steck, un cunoscut alpinist elveţian, a fost găsit mort pe Everest

Înainte de Romano Benet și Nives Meroi, numai 34 de alpiniști au reușit să învingă cele mai înalte 14 vârfuri din lume (din care numai jumătate fără oxigen), primul dintre ei fiind legendarul italian Reinhold Messner, care a încheiat seria în 1986 iar după aceea s-a retras.

În rândul femeilor, coreeana Oh Eun-sun și-a înscris numele pe această listă selectă în 2009, după ascensiunea pe Kangchenjung (8.586 m).

Multă vreme în cursa pentru a reuși această performanță, Nives Meroi a decis să-și întrerupă seria de ascensiuni în același an pentru a rămâne la căpătâiul soțului ei bolnav. Cuplul a reluat ascensiunile în 2012.