Premierul britanic David Cameron îi stupefiază pe germani cu o BREXIT. Ce măsuri poate lua Berlinul

Abia reales la 7 mai, premierul conservator David Cameron și-a reiterat promisiunea de a organiza până la sfârșitul anului 2017 un referendum privind ieșirea sau nu a Marii Britanii din UE - aşa-numita "BREXIT". Vineri, David Cameron se întâlnește la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

29 mai 2015, 16:38
Premierul britanic David Cameron îi stupefiază pe germani cu o BREXIT. Ce măsuri poate lua Berlinul

Oamenii de afaceri germani sunt ‘uluiți’ că Marea Britanie intenționează să organizeze un referendum privind apartenența sa la UE, a explicat Volker Treier, adăugând că Angela Merkel nu ar trebui să ofere concesii, deoarece și alte state ar putea cere negocieri privind condițiile apartenenței la UE.

Conform datelor Camerei de Comerț și Industrie, firmele germane au aproximativ 400.000 de angajați pe teritoriul Regatului Unit. Dacă Marea Britanie decide să părăsească UE, un număr important de companii germane ar putea decide reducerea investițiilor în această țară, a avertizat Volker Treier.

Citeşte şi Merkel îi face concesii lui Cameron. Cancelarul german ar putea aviza revizuirea tratatelor europene

Marea Britanie este cel mai important partener comercial al Germaniei din Europa, cu un excedent de 42 miliarde de euro în 2014, conform datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis). Cea mai mare bancă din Europa, Deutsche Bank, a înființat un grup de lucru care va analiza dacă vor fi mutate unele divizii britanice în Germania, în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană. Deutsche Bank are 9.000 de angajați în Regatul Unit.

Printre obiectivele principalele pe care David Cameron le va urmări în renegocierea relațiilor cu UE se numără obținerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naționale britanice și diminuarea fluxului imigranților est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricționeze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistență socială. O astfel de măsură ar fi înghețarea timp de patru ani a ajutoarelor sociale pentru noii imigranți.