Premierul desemnat al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, consultări pentru învestirea noului guvern

Candidatul desemnat oficial la funcția de premier Valeriu Streleț a demarat marți consultările cu facțiunile din parlamentul de la Chișinău în vederea obținerii voturilor necesare pentru învestirea noului guvern, relatează agenția de presă Moldpres.

RomaniaTV.net
29 iul. 2015, 07:24
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, consultări pentru învestirea noului guvern

Primii pe listă au fost democrații. ‘Am discutat despre perspectiva unor reforme imediate, pe care trebuie să le promovăm în mai multe sectoare. Am vorbit despre definitivarea programului de guvernare’, a specificat Streleț.

Liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu, s-a arătat mulțumit de consultări și a spus că părțile au convenit să aibă un dialog permanent pe viitor. ‘Învestirea noului guvern vine într-o perioadă destul de încordată. Am căzut de acord că vom avea o comunicare permanentă pentru a asigura durabilitatea și eficiența construcției noastre politice’, a opinat Lupu, notează Agerpres.

După discuțiile cu democrații, candidatul desemnat la funcția de premier a mers la Academia de Științe, unde a abordat cu experți o serie de probleme economice și sociale urgente.

Potrivit Constituției, premierul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al parlamentului asupra programului de activitate și a componenței guvernului.

Legislativul de la Chișinău a decis, în urma unei ședințe a Biroului său permanent, să se reunească joi în sesiune plenară pentru a supune la vot echipa guvernamentală a premierului desemnat Valeriu Streleț, a relatat marți portalul Unimedia.md.

Valeriu Streleț a fost nominalizat de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) — formațiune căreia îi revine funcția de premier conform acordului de constituire a Alianței pentru Integrare Europeană-3—, după ce candidatura ministrului educației în exercițiu, Maia Sandu, nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliție — Partidul Democrat (PD) și Partidul Liberal (PL). Valeriu Streleț a fost desemnat oficial luni seara în funcția de premier, printr-un decret al președintelui Nicolae Timofti.