Preoţii, obligaţi să vândă zeci de mii de candele de Paşte. Preţul din biserică, de zeci de ori mai mare ca în magazin

Biserica, pusă pe afaceri de Paşte. Espicopia Huşilor a impus preoţilor să vândă zeci de mii de candele şi lumânări de sărbători, la preţuri exorbitante. La Vaslui, de exemplu, bisericile sunt obligate să vândă enoriaşilor 16.000 de candele.

14 apr. 2016, 06:04
Preoţii, obligaţi să vândă zeci de mii de candele de Paşte. Preţul din biserică, de zeci de ori mai mare ca în magazin

Bisericile din Vaslui au ca norma de vanzare 15.000 de candele, lacasele de cult din protopopiatul Barlad trebuie sa vanda tot 15.000 de candele, iar lacaselor de cult din zona Husi le-ar fi fost stabilit pragul de 10.000 de candele.

Preţul de vânzare al candelelor variază între 3 şi 6 lei, funcţie de dimensiunea acestora. Aceeaşi candelă costă de 10 ori mai puţin în magazine sau depozite, între 30 de bani şi un leu.

Vezi şi: Propunerea deputatului Remus Cernea ca statul să NU finanţeze Catedrala Mântuirii Neamului, RESPINSĂ

„In fiecare an ne sunt bagate pe gat obiecte pe care noi trebuie sa le vindem, iar daca nu reusim trebuie sa punem bani din buzunarul nostru pentru a ne achita de datoriile fata de Episcopie. Este primul an cand ne sunt impuse candele. Pana acum ne obligau sa vindem lumanari, vin, calendare, tamaie, toate la suprapret. Asa ceva s-a mai intamplat in tara doar cand Patriarhia Romana a strans fonduri pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Este greu sa le vindem, sa le cerem enoriasilor sa cumpere din biserica cand la magazine pretul e de zece ori mai mic”, a declarat preotul pentru adevarul.ro.

Conform aceleiasi surse, fiecare parohie e obligata sa cumpere 100 de litri de vin pentru impartasanie cu 11 lei sticla de 750 ml. De asemenea, la Vaslui un calendar bisericesc trebuie vandut cu 15 lei, in timp ce in restul tarii el se vinde cu 6 lei bucata.

Citeşte şi: 8 din 10 români petrec sărbătorile acasă şi 46% economisesc pentru cheltuielile pentru Paşte