Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, condamnat la 6 ani de închisoare

Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, luni, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, potrivit România TV. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

27 iun. 2016, 11:37
Fostul preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, condamnat la 6 ani de închisoare

Nicuşor Constantinescu este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curții de Conturi și nu a respectat dispozițiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale eoliene. Prejudiciul estimat de procurori este de aproximativ 30.000.000 de euro.

Denunţul împotriva lui Nicuşor Constantinescu a fost făcut de omul de afaceri Marian Turbatu, care trebuie să primească şi daune morale de 3.000 de euro de la fostul şef al CJ Constanţa.

Ancheta în acest caz a început în anul 2014, şi, potrivit DNA, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive pronunţate în perioada 2008 – 2011 ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta ar fi refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

„Ulterior, printr-o altă hotărâre judecătorească s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Daniel Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv datorită refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească”, explica DNA atunci când a fost demarată ancheta.

În prezent, Nicuşor Constantinescu este judecat în: Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, pentru presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa, din aprilie 2014, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, în dosarul celor 19 persoane (fizice şi juridice) acuzate de un presupus prejudiciu de peste 30 de milioane de lei în dauna Consiliului Judeţean Constanţa şi de peste un milion de lei în dauna statului român, din noiembrie 2014, şi în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol. Ultimele patru dosare au fost instrumentate de procurorul Andrei Bodean, din DNA Constanţa.
 
Fostul preşedinte suspendat al CJ Constanţa mai este judecat, într-un alt dosar, al şaselea, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), din mai 2014, cauza fiind instrumentată de Dana Ana, procuror al DNA Bucureşti.