Preşedintele Franţei vrea o organizare a centrelor pentru migranţi de către ţări africane, în afara Europei

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că planul Uniunii Europene de a crea centre de procesare pentru imigranţi în afara Europei nu va funcţiona dacă ţările africane nu vor fi responsabile de organizarea lor, scrie Politico.

05 iul. 2018, 15:58
Preşedintele Franţei vrea o organizare a centrelor pentru migranţi de către ţări africane, în afara Europei

Emmanuel Macron avertizează că centrele pentru migranţi din afara Europei trebuie să fie organizate de către ţările  africane, în afara Europei. Liderii UE au căzut de acord asupra acestei idei,  în timpul unui summit, în această lună.

În timpul unei vizite în Nigeria, Macron a declarat că multe ţări africane sunt îngrijorate că centrele vor fi un punct de atracţie pentru imigranţi. Până în acest moment, nicio ţară africană nu şi-a dat acordul pentru a găzdui un astfel de centru, informează news.ro

Citeşte şi Frontex: Ţările europene NU au obligaţia unilaterală să facă salvări pe mare

Centrele de procesare au fost văzute ca un compromis între liderii UE care cer controale vamale mai dure şi cei cu o abordare mai permisivă către imigraţie. Oficialii vor putea, datorită centrelor, să trieze imigranţii economici de cei care au nevoie de protecţie.

Macron  a declarat că prioritatea sa a fost să descurajeze oamenii din a-şi asuma „riscuri nebune” pentru a ajunge în Europa. Conform Organizaţiei Internaţionale a Migraţiei, peste 1.000 de persoane au murit în acest an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană.