Presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, eliberaţi de un tribunal din Istanbul

Un tribunal din Istanbul a ordonat joi punerea în libertate a ultimilor acuzați care se mai aflau în detenție în cadrul celui mai mare proces deschis până în prezent în Turcia împotriva unor presupuși membri ai Statului Islamic, potrivit agenției de presă Dogan, citată de AFP.

24 mart. 2016, 20:29
Presupuşi jihadişti ai Statului Islamic, eliberaţi de un tribunal din Istanbul

96 de persoane au compărut de mai multe luni în acest dosar, ele fiind arestate în cursul mai multor operațiuni antijihadiste efectuate de către poliția turcă în ultimele luni.

Printre ultimii șapte acuzați eliberați joi figurează Halis Bayancuk, pe care presa turcă l-a prezentat drept ”emirul” Statului Islamic din Istanbul. Judecat pentru apartenență la o organizație ”teroristă”, cel care este cunoscut și sub numele de război Ebu Hanzala riscă o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare.

Potrivit Agerpres, următoarele audieri în acest proces au fost programate pentru luna iunie.

Regimul președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost acuzat mult timp de complezență față de rebelii islamiști aflați în război cu regimul de la Damasc. De peste un an, Ankara a întărit totuși în mod net controlul la frontiera sa cu Siria, principala cale de tranzit pentru candidații jihadiști care se alătură Statului Islamic, și și-a intensificat arestările în mediile jihadiste de pe teritoriul său.

Turcia se află de mai multe luni în stare de alertă întărită din cauza unei serii de atacuri atribuite jihadiștilor sau având legătură cu reluarea conflictului kurd. Sâmbătă, un kamikaze și-a detonat încărcătura explozibilă pe o stradă turistică din Istanbul, omorând patru turiști străini și rănind alte circa treizeci de persoane. Acest atac a fost atribuit de către autorități Statului Islamic.

Vezi şi: Europa sub teroare: Statul Islamic anunţă NOI ATENTATE. Tinta jihadiştilor este Marea Britanie VIDEO