Probleme cu banii profesorilor. „Sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, în luna decembrie!”

2018 a fost un an greu pentru învăţământ. A fost primul an în care finanţarea şcolilor s-a făcut pe baza costului standard per elev. Şcolile nu s-au mai lăfăit în clase şi norme, ci au fost nevoite să reducă tot ce depăşea bugetul. 
Filip Stan
07 nov. 2018, 07:42
Probleme cu banii profesorilor.

În condiţiile în care cea mai parte din banii alocaţi de minister se duceau pe salarii, s-a tăiat de peste tot de unde s-a putut, astfel încât să ajungă banii până la sfârşitul acestui an şi cadrele didactice să nu rămână fără salarii chiar în prag de sărbători. De la unele şcoli mai mici s-a luat ce le-a rămas pentru a se da liceelor mai mari, multe clase au funcţionat peste numărul mediu de elevi, totul în numele încadrării în buget. Un singur lucru nu pare să fi fost luat în calcul în acest buget: calitatea învăţământului.

Inspectorul şcolar general prof. Gabriela Bucovală susţine că eficientizarea aceasta era absolut necesară şi a fost realizată fără a se face rabat la calitatea învăţământului.

„Imediat după anunţarea bugetului, în data de 5 februarie 2018, am avut prima şedinţă cu directorii şi cu contabilii unităţilor de învăţământ, pentru analiza şi fundamentarea bugetului pe 2018, pentru că, până în acel moment, la nivelul judeţului Constanţa nu existase aşa ceva. Cu toţii auzeam din noiembrie, decembrie că se comasau clase, ce se întâmpla în ţară, în Constanţa nu se întâmpla nimic. Eu am cerut previziunile bugetare de la directori şi deficitul bugetar era enorm. Pe mine m-a speriat. Nu am putut să dorm liniştită ştiind că undeva există 9.000 de oameni despre care nu ştii dacă le poţi asigura salariile până la final”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.

Eficientizare prin tăiere…

Potrivit acesteia, ca urmare a tuturor măsurilor luate, deficitul bugetar a fost redus la doar 4%.

„Pentru acest deficit am solicitat o suplimentare la Ministerul Educaţiei, care ne-a şi fost acordată. Sper, niciodată nu pot să spun exact, sper ca aceşti bani să ne fie suficienţi pentru plata salariilor, ultimele plăţi fiind programate pentru 14 decembrie. Să zicem că nu este pericol să nu ajungă aceşti bani, dar încă nu pot să mă pronunţ acum. Şi un leu dacă lipseşte este un minus pentru mine. Am luptat enorm şi acesta a fost unul dintre lucrurile care m-au măcinat enorm”, a explicat prof. Gabriela Bucovală.

Pentru a se putea încadra în buget, s-a lucrat pentru eficientizarea claselor şi a normelor. „Existau clase sub efectiv, norme date cumva nejustificat. Am chemat, am avut discuţii cu toţi directorii, am eficientizat un pic. Nu ne permitem să ţinem două clase paralele, amândouă cu 11 elevi. Nu se poate, facem o clasă cu 22 de copii”, a completat inspectorul şcolar general.

Probleme au apărut însă la unităţile de învăţământ mai mari, unde multe cadre didactice ajungeau la salariul maxim. Pentru acestea s-au făcut realocări de bani. Cu alte cuvinte, s-a luat de la şcolile mici tot ce nu au cheltuit cu salariile, neputând să folosească banii rămaşi pentru investiţii şi asigurare de materiale didactice, şi s-a dat la cele mari.

„În toată această perioadă grea, s-au făcut analize pe costul standard per elev. S-a luat în calcul, de exemplu, o şcoală în care peste 80% dintre profesori au salariul maxim, să spunem, gradul unu, peste 25 de ani vechime, doctorat. Pe de altă parte, sunt şcolile care funcţionează pe excepţie de la lege, sub efectiv, cum este Şcoala Dumbrăveni, unde sunt doar 69 de elevi. Din luna august, în consiliul de administraţie al ISJ, tot facem realocări bugetare. Adică s-a luat de la unităţile şcolare unde am avut surplus şi s-a dat la celelalte. La nivel judeţean, legea ne permite redistribuirea sumelor în interiorul judeţului”, a mai adăugat prof. Gabriela Bucovală, potrivit Cuget Liber.

Inspectorul şcolar general le-a atras atenţia, ieri, în cadrul şedinţei cu directorii de unităţi de învăţământ, să proiecteze, pentru anul 2019, un plan de şcolarizare realist.

„Nu există semnale că s-ar schimba ceva în 2019. Aşa că, dacă clasa a V-a A are 14 elevi, căci atâţia au rămas, şi clasa a V-a B are 15 elevi, căci atâţia au rămas, atunci propun o singură clasă a şasea, cu 29 de elevi, nu păstrez două clase. Metodologia spune că formarea claselor, a formaţiunilor de studiu, se face cel puţin la nivelul mediu, care e de 25 de elevi. Şi atunci hai să încercăm să fim eficienţi”, a atenţionat şeful ISJ Constanţa.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Problemele de sănătate i-au stricat vacanța în Italia Andreei Marin! „Stau cu tratamentul pe noptieră!“
Fanatik.ro
Cum poți reduce consumul de curent după eliminarea plafonării. Aparatele care cresc factura la energie electrică
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Canicula pune stăpânire peste România. Unde ajunge prima dată valul de căldură care sufocă Europa
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Domul de căldură sufocă România. Pregătiți-vă de coșmarul canicular
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
La asta nu se aștepta nimeni. Decizia lui Bolojan despre peniii
MediaFlux
Nu se mai eliberează buletin clasic. Decizia MAI pentru milioane de români care au nevoie de carte de identitate
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs