Procedura de „BREXIT” scumpeşte îngrijorător micul dejun tradiţional al britanicilor

Preţul micului dejun al unei familii britanice se va scumpi cu trei lire, din cauza creşterilor preţurilor ingredientelor importate, precum sucul spaniol, untul francez sau baconul danez, dacă Marea Britanie nu încheie un acord cu Uniunea Europeană, avertizează KPMG, potrivit The Guardian.

11 iul. 2017, 06:47
Procedura de „BREXIT” scumpeşte îngrijorător micul dejun tradiţional al britanicilor

Cumpărătorii vor fi nevoiţi să plătească cu trei lire mai mult pentru un mic dejun tradiţional britanic dacă Guvernul nu va asigura un acord comercial cu Uniunea Europeană.

Preţul unui coş obişnuit de ingrediente pentru un mic dejun ar putea creşte cu aproape 13%, de la 23,59 lire la 26,61 lire, potrivit unui raport KPMG.

KPMG a avertizat că familiile se vor confrunta cu creşteri de preţuri peste inflaţie pentru alimentele importate pentru micul dejun, precum uleiul de măsline, baconul sau sucul de portocale dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană fără un acord comercial. Compania estimează că preţul unui pachet de 300 de grame de bacon danez va creşte de la două lire la 2,18 lire, iar preţul unui litru de ulei de măsline italian va creşte de la 3,60 lire la 4,68 lire, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Lucruri pe care nu le ştiai despre ouă. Ce „spune” culoarea gălbenuşului?

Pachetul de 500 de grame de unt franţuzesc va creşte până la 4,08 lire. Preţul untului a atins deja un nivel record, fiind în creştere cu 20% în ultimele 12 luni, în contextul în care fermierii şi fermele de lapte fac faţă cu greu cererii.

Lira a ajuns, în prezent, la 1,29 dolari, cu 13% mai puţin comparativ cu ziua dinaintea referendumului din 2016, iar inflaţia a crescut de la 0,3%, în luna mai 2016, la 2,9%, în mai, anul acesta, recordul ultimilor patru ani.

KPMG atenţionează că dacă nu se va finaliza un acord până în luna martie din 2019, la doi ani după ce Marea Britanie a declanşat articolul 50, alimentele şi băuturile importate vor înregistrat cele mai mari creşteri ale tarifelor.