Procurorul General a cerut Senatului stenogramele privind Revoluţia din 1989

Procurorul general interimar Bogdan Licu a transmis conducerii Senatului o scrisoare in care solicita stenogramele din sedintele unor comisii parlamentare privind Revolutia din decembrie 1989, insa, potrivit vicepresedintelui Senatului Ioan Chelaru, acestea sunt documente clasificate si nu pot fi expediate.

RomaniaTV.net
14 mart. 2016, 12:39
Procurorul General a cerut Senatului stenogramele privind Revoluţia din 1989

Ioan Chelaru a declarat, la finalul sedintei Biroului permanent al Senatului, ca reprezentantii parchetului general trebuie sa vina sa studieze documente la Senat.

„In vederea solutionarii dosarului nr.11/P/2014 ce are ca obiect evenimentele din decembrie 1889 (sic!), va rugam ca pana la data de 21 martie 2016 sa ne trimite copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele doua comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (1990-1992, sub conducerea domnului Sergiu Nicolaescu si 1992-1996 sub conducerea domnului Constantin Ticu Dumitrescu si, ulterior, a domnului Valentin Gabrielescu, (…) si copii de pe eventuale documentele care au stat la baza elaborarii Raportului final al comisiei senatoriale privind evenimentele din decembrie 1989”, se arată în adresa transmisa de Bogdan Licu conducerii Senatului României.

„Noi am mai avut o solicitare in urma cu cativa ani, am raspuns si atunci in acelasi mod, documentele solicitate au regim clasificat, ele se incadreaza in prevederile Legii 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate. Am invitat si atunci, invitam si acum reprezentantii Parchetului care au nevoie de asemenea informatii si care au acces pentru acest lucru, respectiv detinatoare de autorizatii de acces la informatii clasificate pentru a studia orice document din dosarele de atunci de la revolutie. Conform legii, ele avand acest regim nu le putem inainta, facem aceasta corespondenta cu Parchetul general”, a declarat Chelaru.

Procurorul general interimar a anuntat pe 22 februarie ca va reanaliza dosarul Revolutiei. El declara  ca a cerut Inaltei Curti de Casatie si Justitie reanaliza dosarului Revolutiei, dupa ce presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries, a facut o noua plangere impotriva rezolutiei de clasare. Cauza se afla pe rolul instantei supreme, dupa ce au fost depuse mai multe plangeri impotriva deciziei de clasare.