Procurorul general al României vrea o analiză a dosarelor ce se vor prescrie odată cu noile Coduri Penale

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, luni, că a solicitat o analiză la nivel național a numărului de doare care ar urma să se prescrie odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal și a celui de Procedură Penală.

11 nov. 2013, 15:41
Procurorul general al României vrea o analiză a dosarelor ce se vor prescrie odată cu noile Coduri Penale

„Am cerut o analiză la nivel național. Urmează să centralizăm datele și să le vedem. Colegii noștri caută să soluționeze dosarele astfel încât să nu avem foarte multe dosare care să fie soluționate prin împlinirea termenului de prescripție”, a spus Tiberiu Nițu.

Procurorul-şef al Direcției Naționale Anticoruptie, Laura Codruța Kovesi, a anunțat, recent, că un număr de 20 de dosare penale care se află în instanță s-ar putea prescrie dacă va intra în vigoare noul Cod Penal. Printre dosarele care se vor prescrie anul viitor la intrarea în vigoare a noilor coduri se numără cele ale lui Miron Mitrea, Mihai Necolaiciuc şi Marko Attila, notează Mediafax.

Deputatul PSD Miron Mitrea a fost retrimis în judecată de procurorii anticorupţie, în legătură cu lucrări în valoare de peste nouă miliarde lei vechi făcute la casa mamei sale, primul termen al procesului care se va judeca la instanţa supremă fiind stabilit pentru 15 noiembrie.

Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată, în 24 iunie 2008, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, iar fostul secretar de stat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu contra interesului public pentru restituirea Colegiului „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, a fost condamnat de Judecătoria Buzău la trei ani de închisoare cu executare, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a anunţat, la 29 octombrie, că la 1 februarie ar putea intra în vigoare noul Cod Penal și cel de Procedură penală.