Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu în ancheta Trump-Rusia. Reacţia preşedintelui SUA

Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu la Washington, în cadrul anchetei sale cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane, dezvăluie Wall Street Journal (WSJ), un semn că ancheta ar putea conduce la urmăriri penale, relatează AFP.

RomaniaTV.net
04 aug. 2017, 05:43
Procurorul special Robert Mueller a constituit un mare juriu în ancheta Trump-Rusia. Reacţia preşedintelui SUA

Ancheta procurorului Mueller, numit să asigure independenţa totală a investigaţiilor care vizează de asemenea o posibilă complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Moscova, ”intră într-o nouă fază”, subliniază WSJ, care citează două surse anonime.

Marele juriu, format în ”ultimele săptămâni” potrivit aceleiaşi surse, este un fel de cameră de instrucţie alcătuită din cetăţeni care deliberează în secret, cu uşile închise, cu scopul de a stabili dacă elemente prezentate de procuror pot să conducă la o inculpare.

Înfiinţarea acestui mare juriu îi va permite lui Robert Mueller, un fost director FBI, să obţină documente şi audieri sub jurământ.

”Constitui un mare juriu doar în măsura în care ancheta ta a evidenţiat suficiente elemente care, în opinia ta, reflectă o încălcare a cel puţin una, dacă nu mai multe, prevederi penale”, a comentat pentru AFP Bradley Moss, un avocat specializat în cazuri în domeniul securităţii naţionale.

În opinia sa, este vorba despre o ”escaladare semnificativă a procesului” judiciar în ”afacerea” rusă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a susţinut vineri un discurs în care a afirmat că nu a câştigat alegerile prezidenţiale datorită Rusiei, ci datorită votanţilor, adăugând că investigaţiile în privinţa ingerinţelor ruseşti reprezintă o cale pentru a-i submina legitimitatea, potrivit Fox News.

Adresându-se mulţimii, Trump a precizat că este de părere că investigaţiile privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale sunt ”fabricaţii totale”. ”Procurorii ar trebui să se uite la cele 33.000 de emailuri şterse de Hillary Clinton”, a adăugat preşedintele Statelor Unite.

Am câştigat pentru că milioane de patrioţi americani au votat ca să-şi recupereze ţara. Aţi văzut vreun rus în Virginia, Ohio sau Pennsylvania? Vedeţi ruşi în seara asta aici?”

Trump a continuat spunând că investigaţiile pe această temă reprezintă un complot al oponenţilor săi pentru a-i delegitima preşedinţia.