PROIECT. Cum se va desfăşura votul prin corespondenţă

Proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aplicarea legii privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor se află în dezbatere publică pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.

RomaniaTV.net
12 feb. 2016, 09:03
PROIECT. Cum se va desfăşura votul prin corespondenţă

La propunerea AEP, Executivul va stabili modelele, dimensiunile și condițiile de confecționare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență care sunt transmise alegătorului.

Potricit AEP, documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă care sunt transmise alegătorului sunt următoarele:
a) un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător;
b) un plic interior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz. Plicul interior va conţine un autocolant cu menţiunea „VOTAT”, prevăzut cu elemente de siguranţă stabilite prin hotărâre a Guvernului;
c) certificatul de alegător;
d) instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
e) buletinul de vot prin corespondenţă.

Calendar de informare a românilor din diaspora despre votul prin corespondenţă

De asemenea, Guvernul trebuie să stabilească, prin hotărâre, următoarele:
a) ordonatorul de credite cu care Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. va încheia contractul privind confecţionarea documentelor necesare exercitării dreptului de vot prin corespondenţă şi a serviciilor poştale aferente procesului electoral;
b) tipurile de servicii şi produse poştale utilizate pentru exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă;
c) tipurile de cheltuieli aferente votului prin corespondenţă;
d) modalitatea de plată a serviciilor ce vor face obiectul contractului prevăzut la lit. a), conform tarifelor poştale în vigoare aferente fiecărui tip de serviciu şi produs.

Tot prin hotărâre de guvern va fi stabilită indemnizația membrilor birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă şi a personalului tehnic auxiliar. AEP a propus ca aceasta să fie de 85 de lei/zi pentru preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă și locţiitorul acestuia şi de 65 lei/zi pentru membrii birourilor electorale şi personalul auxiliar.

Proiectul de act normativ menționat a fost publicat în data de 11 februarie 2016 pe site-ul AEP, la secțiunea „Legislație – Dezbatere publică” și poate fi consultat accesând linkul http://www.roaep.ro/legislatie/in-dezbatere-publica/. Observațiile și propunerile legate de acest proiect de hotărâre a Guvernului pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] în termen de 5 zile calendaristice de la data afișării acestuia.

Citeşte şi Autoritatea Electorală Permanentă a publicat numărul românilor cu drept de vot