Proiect: Inaugurarea lucrărilor sau a construcţiilor înainte de recepţie, pedepsită cu închisoarea

Inaugurarea autostrăzilor sau a altor construcţii înainte de efectuarea recepţiei se pedepseşte cu închisoare până la 15 ani, dacă se dovedesc un pericol pentru oameni sau bunuri, pedeapsa majorându-se dacă fapta a fost săvârşită în scopuri electorale, potrivit unui proiect de lege depus de PNL.
Iulian Tudor
31 dec. 2015, 11:16
Proiect: Inaugurarea lucrărilor sau a construcţiilor înainte de recepţie, pedepsită cu închisoarea

„Darea în folosinţă publică, înainte de efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, a unei construcţii finanţate din fonduri publice sau a unei părţi ori instalaţii aferente acesteia, dacă astfel ar putea fi pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, sau integritatea unuia sau mai multor bunuri constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi”, potrivit unei iniţiative legislative pentru completarea Legii nr. 10 din 1995 privind calitatea în construcţii depusă de deputatul PNL Alexandru Nazare, informeaza MEDIAFAX.

Citeste si O oră întreagă de artificii şi concerte, pentru inaugurarea unui segment de autostradă

Iniţiativa legislativă prevede că fapta care a dus la pierderea uneia sau a mai multor vieţi omeneşti, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a unui bun ori alte consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Pentru faptele produce din culpă iniţiatorii cer reducerea limitelor speciale ale pedepselor la jumătate.

Sancţiunile se înăspresc, în schimb, dacă fapta a fost săvârşită din raţiuni electorale sau în perioada campaniei electorale.

”Dacă fapta a fost săvârşită din raţiuni electorale sau în perioada campaniei electorale, limitele speciale ale pedepselor se majorează la jumătate”, potrivit iniţiativei legislative.

Potrivit expunerii de motive prin construcţii sau lucrări publice iniţiatorii fac trimitere la ”autostrăzi, drumuri naţionale, centuri ocolitoare, şcoli, gradiniţe, spitale, sedii ale unor instituţii, pieţe publice, pasaje subterane sau supraterane – în esenţă, orice construcţie care prin natura sau destinaţia sa este accesibilă publicului”.

Iniţiatorii explică faptul că recepţia reprezintă o oportunitate de a constata cantitatea şi calitatea construcţiilor sau lucrărilor, oferind beneficiarului posibilitatea de a refuza preluarea acesteia dacă a fost executată neconform cu standardele. Cei care dau în folosinţă construcţii sau lucrări publice fară recepţie „generează un risc nepermis”, adaugă semnatarii proiectului de lege, făcând referire la lungul şir de astel de inaugurări care au avut loc în România din raţiuni electorale.

”Au existat multe inaugurări de construcţii şi lucrări publice în perioade electorale, înainte de recepţia lor conformă şi, cel mai grav, cu punerea în pericol a cetăţenilor car le-au utilizat. Chiar de dată recentă, o astfel de inaugurare prematură a unei autostrăzi şi-a demonstrat efectele negative: lucrările au fost executate în mod greşit şi sub presiune, românii au circulat pe un drum nesigur, costurile demolării şi repraţiei vor fi enorme şi nici valoarea electorală scontată nu s-a obţinut”, arată deputaţii cu referire la autostrada Sibiu – Orăştie.

Ei susţin că promovarea unui astfel de proiect „reprezintă un exerciţiu de auto-restrângere pentru partidele politice”, având în vedere că ”inaugurările ceremoniale şi fastuoase fac parte dintr-un capitol care trebuie închis”.

Citeste si Alina Gorghiu, blocată în trafic: „În drum spre autostradă, am parcurs 10 kilometri în mai mult de o oră”

Proiectul de lege este susţinut de alţi şapte deputaţi liberali, Senatul fiind prima cameră sesizată.

O porţiune de 200 de metri din autostrada Sibiu-Orăştie, aflată în zona kilometrului 60 şi deschisă în noiembrie 2014, va fi demolată şi refăcută complet pe cheltuiala antreprenorului, compania italiană Salini Impregilo, din cauza unor probleme la fundaţie cauzate de infiltraţii. Lotul trei al autostrăzii, inaugurat de Victor Ponta în noiembrie 2014, în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, a fost închis la începutul lunii septembrie, între Sălişte şi Cunţa, din cauza unor crăpături în asfalt, reprezentanţii CNADNR spunând că problemele au apărut din cauza „execuţiei necorespunzătoare a lucrărilor”.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, l-a demis în 8 decembrie pe Narcis Neaga de la conducerea CNADNR, după ce Corpul de control al ministrului a identificat în octombrie o serie de nereguli la CNADNR, inclusiv în legătură cu acest proiect, şi a sesizat organele statului, suspectând fapte penale. Neaga a fost pus sub control judiciar pe cauţiune de procuorii DNA în dosarul privind autostrada Sibiu – Orăştie.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Comuna din România unde se deschide o nouă fabrică gigant. Investiții de milioane de euro vor fi făcute, noi locuri de muncă pentru români
Capital.ro
A MURIT marele actor român. Toată SCENA artistică este în doliu
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Se dau GRATIS 500 de lei. Cine primește banii
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase fuste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Vești despre Florin Piersic. Medicii nu mai au niciun dubiu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Surpriza anului la Pro TV! S-au sărutat și s-au logodit la Survivor All Stars. Avem imaginile!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Senatul României a aprobat proiectul de lege privind monitorizarea calității aerului: Se dau amenzi de până la 80.000 de lei
Capital.ro
Noua regulă pentru TELEVIZIUNILE din România. Tocmai s-a dat INTRZIS de la CNA
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Exodul inginerilor militari: nemulțumiți de salarii, renunță la uniformă și cariera în Armata Română
MediaFlux
SE SCOT BANII din PILONUL II! SUMELE sunt URIAȘE
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'