Proiect PNL: Societăţile cu acţiuni la purtător nu mai pot participa la licitaţiile publice

Partidul Naţional Liberal a pregătit o propunere legislativă privind modificarea Legii achiziţiilor publice, care prevede că toate societăţile care au acţiuni la purtător să nu mai poată participa la licitaţiile publice, atât timp cât acţionariatul este netransparent, a declarat, vineri, deputatul PNL Florin Roman.

14 iul. 2017, 11:00
Proiect PNL: Societăţile cu acţiuni la purtător nu mai pot participa la licitaţiile publice

„Primul proiect pe care îl prezentăm astăzi este cel referitor la completarea Legii achiziţiilor publice (…) În esenţă, proiectul de lege prevede că acele societăţi cu acţiuni la purtător să nu mai poată participa la licitaţiile cu bani publici , atât timp cât acţionariatul este netransparent. Am plecat de la ideea conflictului de interese care este o faptă conexă faptelor de corupţie  şi plecând de la scandalul Liviu Dragnea – Teldrum”, a spus deputatul PNL.

Florin Roman a susţinut că „este foarte greu pentru orice autoritate contractantă să stabilească dacă există sau nu conflict de interese, atât timp cât nu există prevederea legală că acţionarii să fie cunoscuţi”.

„Mai exact, ce propunem noi la art. 167 să introducem un nou alineat cu următorul cuprins: autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic organizat ca societate de acţiuni al cărui capital social este reprezentat prin acţiuni la purtător şi care nu face dovada deţinătorului acţiunilor. Noi am preferat ca în acest proiect de lege să umblăm la condiţiile de participare la procedura de licitaţie publică”, a explicat liberalul, conform News.ro.

El a mai spus că PNL a mai pregătit o propunere legislativă care se referă la modificarea Legii societăţilor comerciale şi care propune „interzicerea societăţilor comerciale cu acţiuni la purtător pe teritoriul României”.

„Aceste societăţi comerciale anonime sunt cei mai activi câştigători ai procedurilor de achiziţie publică acolo unde autoritatea contractantă este statul român. Cele aproximativ 360 de societăţi comerciale existente în România cu acţiuni la purtător au câştigat contracte la nivelul zecilor de miliarde de euro”, a completat Florin Roman.