Senatul a adoptat proiectul de lege privind munca la distanţă, prin care angajatul va putea lucra de acasă

Plenul Senatului a adotat luni cu 93 voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi 15 abţineri proiectul de lege al Guvernului privind telemunca, prin care angajatul va putea lucra de acasă.
Alina Costache
23 oct. 2017, 14:23
Senatul a adoptat proiectul de lege privind munca la distanţă, prin care angajatul va putea lucra de acasă

Potrivit proiectului transmis de Guvern, telemunca este „forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor”.

De asemenea, legea prevede că salariatul care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile descrise mai sus se numeşte „telesalariat”.

„Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voinţă a părţilor şi se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou angajat sau prin act adiţional la contractul individual de muncă existent”, se mai arată în proiectul de lege adoptat de Senat.

Actul normativ mai prevede că refuzul salariatului de a consimţi la prestarea activităţii în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă şi nu poate constitui motiv de sancţionare disciplinară a acestuia.

Având în vedere caracterul de flexibilitate a telemuncii, senatorii au prevăzut ca, la solicitarea angajatorului şi cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, acesta din urmă să poată efectua muncă suplimentară.

Guvernul a aprobat pe 9 august proiectul de lege privind munca la distanţă care permite angajatului să îşi desfăşoare activitatea acasă, prin intermediul internetului şi al telefonului, iar angajatorul economiseşte în acest fel bani care ar fi altfel cheltuiţi cu fonduri adminsitrative.

„Introducem un nou contract de muncă – tele-munca. Este foarte apreciat, în special în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia. În acest tip de contract se permite angajatului să lucreze dintr-o locaţie pe care şi-o alege singur sau chiar de acasă, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Contractul este avantajos pentru ambele părţi. Pentru angajator se reduc costurile administrative cu chiria, utilităţile, carburanţii şi parcul auto, iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi îşi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi profesională”, a declarat atunci ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor.

Spynews
Ce decizie a luat Neluță Neagu cu doar nouă zile înainte de a muri: „A lăsat vorbă să...”. Lăutarul a sperat până în ultima clipă că își va reveni
Bzi.ro
Cristi Borcea vrea al zecelea copil? „Trebuie să ne ocupăm!”
Fanatik.ro
Județul din România unde trăiește al doilea cel mai bătrân locuitor al Europei. Nea’ Ion a împlinit recent 111 ani
Capital.ro
VERDICT pentru Elena Udrea. Decizia este irevocabilă
Playtech.ro
Loredana Groza a arătat TOT la 54 de ani. Avem imaginile BOMBĂ din telefonul ei
DailyBusiness
Decizia pe care toți românii o așteptau! Se întâmplă de la 1 iulie!
Adevarul
Cum pariul Moscovei pe ofensiva din Harkov s-a întors împotriva Rusiei: „Gheața a început să se topească”
Spynews
Cine ar fi, de fapt, vinovat de moartea lui Flavius, fotbalistul de 19 ani găsit fără suflare în râul Olt. Prietenii tânărului acuză o mușamalizare
Spynews
Știrile Antena Stars. Mircea Baniciu, tatăl Anei Baniciu, primele declarații după ce a devenit bunic. Cum îl descrie pe nepoțelul său: "E frumos..." / VIDEO
Evz.ro
Hencleș cu smântână și griș. Prăjitura sașilor din Transilvania
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. E considerată una dintre cele mai frumoase femei din România și a dat startul pregătirii de vară!
wowbiz.ro
„Tu cauți” Cristina Ciobănașu, criticată pentru mesajul postat după nunta lui Vlad Gherman cu Oana Moșneagu! Ce au observat internauții?
Cancan.ro
Vești crunte despre prințesa Kate Middleton. Soția Prințului William „nu va mai fi niciodată ca înainte”
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Posibilă tentativă de suicid la metrou, în stația Aurel Vlaicu. Un tânăr s-ar fi aruncat în fața trenului
Capital.ro
Elena Udrea este în culmea fericirii. S-a dat liber de la 1 iunie
StirileBZI
A fost aprobat un nou Program Rabla. Ce buget este pregătit
Prosport.ro
Simona Halep a făcut anunțul momentului: cine e perechea sportivei! Imaginea cu cei doi, înainte să meargă împreună la Cluj
stirilekanald.ro
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
substantial.ro
Chiriile au crescut în București și în alte orașe mari din țară
MediaFlux
SE DAU BANI de la stat pentru aceste persoane. Bugetul a fost suplimentat cu 20 de milioane de euro
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'