Protest spontan al angajaţilor societăţii de transport public Transurb Galaţi, nemulţumiţi de întârzierea salariilor

Peste 100 de angajaţi ai societăţii locale de transport public în comun, SC Transurb SA Galaţi, s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa sediului Primăriei municipiului, nemulţumiţi de întârzierea salariilor şi de perspectiva de a nu le încasa integral până la finalul anului.

19 dec. 2017, 08:32
Protest spontan al angajaţilor societăţii de transport public Transurb Galaţi, nemulţumiţi de întârzierea salariilor

Salariaţii ar fi trebuit să încaseze lichidarea pe data de 15 decembrie, dar conducerea societăţii le-a transmis că nu sunt suficienţi bani, oferind varianta să le achite doar 50% din sumele cuvenite, potrivit liderului de sindicat din Transurb, George Preda. În lipsa certitudinii că oamenii îşi vor primi integral lichidarea, dar şi avansul, programat pentru 30 decembrie, angajaţii Transurb au spus că refuză să mai lucreze, a adăugat liderul de sindicat.

Ni s-a propus să primim jumătate din lichidarea pe noiembrie. E de neacceptat. Nu ni s-a dat un termen fix pentru diferenţă şi nu ştim dacă vom primi şi avansurile pe 30 decembrie, nici nu ne mai gândim la primele de Crăciun. Banii trebuia să-i primim pe 15 decembrie. Motivul invocat este lipsa banilor de la primărie şi gaura pe care se pare că a produs-o vechea administraţie a Transurb. În total, sunt 840 de salariaţi, toţi sunt afectaţi de neplata salariilor. Oamenii spun că nu mai vor să muncească gratis şi eu le dau dreptate, nu am primit niciun leu„, a spus Preda.

Liderul de sindicat a mai spus că, dacă situaţia nu se va rezolva, există riscul ca, de miercuri, activitatea mijloacelor de transport în comun să fie oprită. Preda a precizat că şi marţi angajaţii Transurb erau decişi să întrerupă activitatea, însă sindicaliştii i-au convins să nu facă acest lucru, încercând să rezolve problema pe cale amiabilă, cu Primăria Galaţi.

Pe de altă parte, directorul interimar Transurb, Gigel Caliga, a spus că societatea pe care o conduce are un deficit de cash şi că încearcă să procure lichidităţi din partea furnizorilor de servicii (şantierul naval, combinatul siderurgic, cărora Transurb le asigură autobuze convenţie pentru transportul la şi de la muncă al angajaţilor), dar şi din partea ordonatorului de credit, respectiv Primăria municipiului Galaţi.

Facem demersuri către banca noastră pentru a obţine lichidităţi, dar şi către Primărie, şantierul naval şi combinatul siderurgic. Încercăm să facem facturi pentru prestaţii viitoare şi alte mecanisme pentru a îmbunătăţi viaţa angajaţilor Transurb„, a precizat directorul.

Gigel Caliga a mai afirmat că întârzierea salariilor s-a suprapus şi cu actualele negocieri ale contractului colectiv de muncă privind majorarea salariilor de anul viitor, de când obligaţiile fiscale trec de la angajator la angajat.

Protestul nu a afectat, deocamdată, activitatea societăţii locale de transport în comun.

Citeşte şi Protest spontan la societatea de distribuţie a agentului termic Calorgal Galaţi