Protestatarii din Timişoara au depus la Prefectură documente prin care cer demisiile lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu

Organizatorii protestelor de la Timişoara au depus la Prefectura Timiş documente prin care cer demisiile premierului Sorin Grindeanu, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi lista cu revendicările lor, care a fost denumită ”Proclamaţia România 2017+”.

RomaniaTV.net
10 feb. 2017, 13:40
Protestatarii din Timişoara au depus la Prefectură documente prin care cer demisiile lui Grindeanu, Dragnea şi Tăriceanu

Lista cu revendicările protestatarilor din Timişoara, denumită, „Proclamaţia România 2017+”, a fost citită de mai multe ori în timpul mitingurilor, iar vineri a fost depusă de către organizatorii manifestaţiilor la Prefectura Timiş.

Documentul cuprinde opt puncte:

1. De acum înainte niciun guvern, indiferent de coloratura politică, să nu mai repete vreodată vreo Ordonanţă 13;

2. Organizarea unui referendum anticorupţie;

3. Controlul de constituţionalitate al legilor şi ordonaţelor de urgenţă să se realizeze şi la iniţiativa directă şi neintermediată a cetăţenilor;

4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constituţionale pentru suspendarea aplicării actelor normative susceptibile de încălcare a Constituţiei;

5. Depolitizarea funcţiilor publice şi ocuparea lor doar prin concurs;

6. Stabilirea incompatibilităţii între funcţiile executive şi legislative;

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penală a demnitarilor;

8. Fără penali în demnităţile publice.

Împreună cu lista cu revendicări, organizatorii protestelor au mai depus şi trei cereri de demisii. Este vorba de demisia premierului Sorin Grindeanu, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

„Proclamaţia este un mesaj general adresat tuturor celor care sunt implicaţi în conducerea ţării, iar dacă ne referim la demisii, acestea sunt individual adresate şi justificate, pentru fiecare persoană în parte”, a declarat Tiberiu Pfiszter, unul dintre liderii protestatarilor, potrivit news.ro.

Manifestanţii speră că, odată depuse documentele la Prefectura Timiş, să primească răspunsuri oficiale la fiecare dintre solicitări.

„Speranţa noastră este ca la cererile de demisii să vină ca răspuns demisiile celor trei. La începutul lunii ceream abrogarea Ordonanţei 13 şi, deşi nu am primit un răspuns oficial, OUG a fost abrogată. La această proclamaţie, sperăm ca răspunsul să fie o iniţiativă legislativă majoră, dezbătută în societatea civilă, având ca finalitate un referendum, care să modifice toate actele normative în aşa fel încât să ne asigurăm că niciodată nu vom mai ajunge într-o astfel de situaţie”, a mai spus Tiberiu Pfiszter.

Citeşte şi Un nou protest în faţa Palatului Cotroceni. Oamenii cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis