PROTESTE la Oltchim. Zeci de foşti angajaţi solicită plăţile compensatorii VIDEO

Aproximativ 60 de foşti angajaţi ai Combinatului Oltchim au început un nou protest miercuri dimineaţă în faţa sediului Prefecturii Vâlcea solicitând plăţile compensatorii promise în momentul concedierii din 2013.

14 mai 2014, 08:07
PROTESTE la Oltchim. Zeci de foşti angajaţi solicită plăţile compensatorii VIDEO

Foştii salariaţi sunt nemulţumiţi pentru că au fost ignoraţi de autorităţi şi au scandat lozinci împotriva guvernului, împotriva prefecturii, a Consiliului Local şi a conducerii combinatului, scrie Agerpres. Totodată, au declarat că dacă nu li se acordă sumele restante vor intra în greva foamei.

Prefectul Dumitru Cornoiu a încercat să dialogheze cu protestatarii invitând 15 reprezentanţi din rândul acestora la discuţii, însă oamenii au refuzat spunând că vor să participe cu toţii la negocieri.

Atât prefectul cât şi vicepreşedintele CJ Vâlcea i-au informat pe protestatari că Guvernul nu are prevăzut în buget plăţile compensatorii pentru disponibilizaţi şi că în mod cert după privatizarea combinatului aceşti bani vor fi acordaţi.

În iunie 2013, un număr de 900 de salariaţi de la Oltchim au fost concediaţi, iar salariile compensatorii cuvenite acestora au fost trecute la masa credală întrucât combinatul se afla în insolvenţă din ianuarie 2013.

Oltchim este un agent economic cu capital majoritar de stat şi a fost scos la privatizare începând cu luna ianuarie 2014, termenele decalându-se lunar din lipsă de potenţiali investitori, ultimul termen oficial anunţat fiind 6 iunie. În prezent acest combinat funcţionează la o capacitate de aproximativ 25%.

Citeşte şi Rafinăria Arpechim va fi preluată de către stat de la Petrom

Oltchim şi-a redus pierderile la 56,2 milioane de lei după primul trimestru din acest an

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea şi-a redus pierderile la 56,216 milioane de lei după primul trimestru din acest an, faţă de un rezultat net negativ de aproape 86 milioane de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit raportului trimestrial al companiei transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Reducerea pierderilor s-a reuşit prin eliminarea tuturor cheltuielilor care nu erau strâns legate de activitatea de producţie (s-au redus la minim cheltuieli cu terţii, contractele de prestări servicii, s-au anulat toate contractele de consultanţă) cât şi prin reducerea personalului prin disponibilizarea unui număr de 913 persoane în iunie 2013, precizează compania.

Pe de altă parte, raportul menţionează că rezultatele financiare din primul trimestru al anului 2014 au fost influenţate negativ de faptul că soda caustică, cu o pondere de peste 25% în veniturile societăţii, a înregistrat diminuări de preţ pe pieţele internaţionale faţă de trimestrul 1 al anului 2013 cu peste 37,5% soda lichidă şi cu peste 24% soda solidă.

„Această evoluţie a preţurilor, raportată la cantitatea medie lunară produsă de Oltchim în primul trimestru al anului 2014, afectează negativ veniturile societăţii şi implicit rezultatul brut cu minus 850.000 euro pe lună”, se menţionează în documentul citat.

După primele trei luni din acest an, compania a raportat venituri totale de 138,282 milioane de lei şi cheltuieli totale de 194,498 milioane de lei, la o cifră de afaceri în valoare de 136,245 milioane de lei, în creştere faţă de un rulaj de 82,770 milioane de lei în perioada similară din 2013.

Potrivit raportului companiei, creşterea cu 65% a cifrei de afaceri în T1 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013 a fost determinată de creşterea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie, de la 11,17% în trimestrul 1 din 2013 la 23,6% în trimestrul 1 din 2014.

Producţia vândută a totalizat 128,075 milioane de lei, de asemenea în creştere faţă de trimestrul unu al anului trecut, când aceasta s-a cifrat la 73,904 milioane de lei.

Numărul mediu de salariaţi pe trimestrul 1 2014 a fost de 2.297. faţă de 3.272 pe trimestrul 1 2013.

„După intrarea în procedura insolvenţei, activitatea S.C. Oltchim S.A. s-a îmbunătăţit lună de lună, societatea reuşind prin efort propriu să crească gradul de utilizare al capacităţilor de producţie de la 6,02%, în luna februarie 2013, la 24% în prezent şi să reducă pierderile într-un ritm susţinut.

Creşterea producţiei s-a reflectat în majorarea cifrei de afaceri lunare de la 5,4 milioane euro în februarie 2013, la 10 milioane euro în prezent, respectiv o creştere de două ori a acesteia”, se precizează în raportul transmis de companie BVB.

În primele luni ale anului 2014, Oltchim a valorificat peste 60% din producţie la export, a resimţit efectele negative determinate de perioada de vacanţă de pe pieţele externe de la începutul anului, cu o cerere mai scăzută şi preţuri reduse.

Oltchim Râmnicu Vâlcea se află în insolvenţă din ianuarie 2013.

Citeşte şi Ponta, despre situaţia de la Oltchim: N-aş vrea să explodeze din lipsa noastră de capacitate politică