Protestul transportatorilor de miercuri, anulat „din respect pentru regele Mihai”

Transportatorii suspendă protestul de miercuri, din faţa Guvernului, „din respect pentru regele Mihai” şi pentru că ministrul Transporturilor a promis că va scoate din Legea 38/2003 sintagma „în mod repetat”, a declarat, marţi, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

12 dec. 2017, 17:40
Protestul transportatorilor de miercuri, anulat „din respect pentru regele Mihai”

„În primul rând, suspendăm protestul din respect pentru regele Mihai, pentru că mâine ajunge cortegiul funerar şi în urma negocierilor purtate azi cu ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care şi-a luat angajamentul ferm că pe data de 20 se va emite ordonanţa prin care se scoate sintagma „în mod repetat”, astfel încât Legea 38/2003 să fie aplicată pentru toţi transportatorii din ţară şi pentru toate activităţile care deservesc transportul din România. Noi am suspendat protestul, nu l-am anulat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Peste 50.000 de transportatori rutieri erau aşteptaţi să protesteze pe 13 decembrie în mai multe oraşe din ţară şi pe 20 decembrie în faţa Guvernului, solicitând eliminarea activităţii firmelor care nu au licenţă pentru transport de persoane.

„Ordonanţa 34 din 2010 ar fi trebuit să elimine pirateria din transporturi, însă după numai câteva luni de la adoptarea acesteia, parlamentarii au modificat-o, astfel încât să nu se mai poată aplica. Mai mult, în anul 2015, Lucian Şova a introdus în lege sintagma „în mod repetat”, astfel încât organismele de control nu pot aplica legea decât dacă demonstrează că cei prinşi în trafic au mai făcut transport ilegal de persoane şi nu sunt la prima abatere – lucru care elimină, practic, posibilitatea de a interveni pentru eliminarea pirateriei din transportul rutier”, se arată într-un comunicatul emis de COTAR.

Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere publică, în luna mai, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, prin care scoate din textul legii sintagma „în mod repetat” – una dintre cerinţele COTAR în contextul protestelor din aprilie.

În prezent, în legea care reglementează transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere se constituie contravenţie şi se amendează cu 1.000-5.000 de lei persoanele fizice sau juridice „pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul (…)”.