Valeriu Zgonea, EXCLUS din PSD: În loc să plece el, plec eu. Zgonea nu renunţă la şefia Camerei Deputaţilor UPDATE

Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD prin vot unanim al Comitetului Executiv Naţional. Zgonea s-a plâns că, în loc să plece Liviu Dragnea, condamnat penal definitiv, trebuie să plece el. În PSD se discută acum despre schimbarea lui şi de la şefia Camerei Deputaţilor.

27 apr. 2016, 09:48
Valeriu Zgonea, EXCLUS din PSD: În loc să plece el, plec eu. Zgonea nu renunţă la şefia Camerei Deputaţilor UPDATE

UPDATE Valeriu Zgonea a precizat că el nu-şi dă demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ci va pleca doar revocat.

„Când îți asumi responsabilități, ți le asumi până la capăt. Eu îmi voi duce funcția de președinte al Camerei până-n momentul în care grupul parlamentar va cere revocarea mea. Nemaifiind membru de partid, se va supune la vot în plenul Camerei Deputaților și știți care sunt procedurile. Dar eu într-o funcție sau o demnitate publică îmi duc mandatul până la capăt respectând prevederile Regulamentului și ale Constituției României. Așa am fost, așa sunt și nu mă schimb acum. Eu am fost așa, mai rebel, de mic. Am spus întotdeauna ce simt și ceea ce gândesc, așa încât nu cred că mă schimb acum, la 50 de ani”, a declarat Valeriu Zgonea.


UPDATE Victor Ponta este propunerea PSD pentru a prelua funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, anunţă România TVLiviu Dragnea infirmă. 

Citeşte şi: Dragnea: Nu i-am propus lui Ponta să fie preşedintele Camerei Deputaţilor. După Paşte vom decide succesorul la Cameră

UPDATE Valeriu Zgonea, declaraţii:

Eu rămîn ataşat valorilor social-democrate. Mulţumesc lui Dumnzeu, nu mi-au luat şi inima de social-democrat. Ei sunt datori să explice.

Am exprimat o opinie, că liderii partidului nu trebuie să transfere povara lor asupra candidaţilor.

Rămân cu conştiinţa liberă, spun ceea ce simt, ce gâmdesc.

E o decizie profund nedreaptă, din punctul meu de vedere.

Nu cred că problemele noastre penale trebuie să devină subiecte de dezbatere în comunităţile locale în campania electorală.

În loc să plece el, plec eu. Asta e decizia. Mă supun deciziei. Nu am înţeles din raportul de integritate unde avem sancţiunea delictului de opinie, dar m-am supus deciziei colegilor mei.

Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele Gnu. În procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un rau. Masculul alfa sare în râu şi, fără să simtă ce se poate întâmpla, toate se iau după masculul alfa. Singura problemă e că acel râu e plin de crocodili. Aşa e şi PSD azi – scapă cine poate.

 


UPDATE Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD, informează România TV. Decizia a fost luată în CExN, cu unanimitate de voturi.

Valeriu Zgonea îşi va pierde şi susţinerea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor.


UPDATE Liviu Dragnea a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte PSD în şedinţa CExN, cu aproape unanimitate de voturi, informează România TV, citând surse politice.


UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a declarat, miercuri, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că nu mai poate face echipă cu preşedintele executiv Valeriu Zgonea, dar a susţinut că nu va încerca să influenţeze decizia colegilor din partid.

Întrebat dacă mai poate face echipă cu Zgonea, după ce acesta i-a cerut demisia, Dragnea a răspuns: „Categoric, nu!”

Liviu Dragnea a mai spus că nu va încerca să influenţeze în niciun fel decizia CExN în privinţa unei sancţiuni a lui Valeriu Zgonea. „Colegii mei vor decide ce se va întampla (…) Nu o să am niciun punct de vedere”, a comentat liderul PSD, citat de Mediafax.

La şedinţă şi-a făcut apariţia şi Valeriu Zgonea care a spus că îşi menţine poziţia exprimată anterior şi va face declaraţii de presă după CExN.


UPDATE Ion Iliescu a publicat pe blogul său o scrisoare înainte de şedinţa CExN, în care face apel la calm şi unitate. Dacă PSD apelează la excluderi, nu va rezolva nimic, avertizează preşedintele de onoare al partidului.

Dragi prieteni, membri ai Comitetului Executiv Național

Mă adresez dumneavoastră într-un moment pe care îl consider delicat pentru partid. Considerați acest mesaj drept expresia îngrijorării mele, îngrijorare determinată de evoluțiile la vârful partidului. Esența acestui mesaj este un apel la unitate și continuitate în PSD. Să nu repetăm greșeli ale trecutului, care ne-au costat.

Înainte de orice, partidul are responsabilități atât față de membrii și simpatizanții săi, de oamenii de stânga din România, cât și față de toți cetățenii.

Trebuie să-și facă datoria, nu să se piardă în lupte pentru putere, care nu au nicio miză pentru români.

Știți foarte bine că nu sunt adeptul excluderilor și al altor măsuri de forță. Ele ne-au făcut mult rău. Dacă apelăm și acum la așa ceva, nu vom rezolva nimic.

Reamintesc faptul că și președintele partidului, și președintele său executiv au fost aleși de membrii de partid, respectiv de delegații la Congres, pentru ceea ce au făcut pentru partid. Domnul Liviu Dragnea a dat măsura capacităților sale de organizator în anii care s-au scurs de la venirea sa în partid. I-am transmis, vineri, după anunțarea sentinței, faptul că am considerat și consider lipsită de sens condamnarea sa. Domnul Valeriu Zgonea a venit în PSD în anii în care eram în opoziție, în urmă cu două decenii, și îmi amintesc de entuziasmul cu care își asuma răspunderi și lucra în folosul partidului.

Nu este de folos nimănui conflictul acesta. PSD trebuie să se concentreze pe campania pentru alegerile locale, unde avem ceva de demonstrat: că suntem partidul cu un program coerent de guvernare locală, pentru prosperitatea comunităților locale. Este timp, după alegeri, pentru o analiză aprofundată a situației din partid.

Închei reiterând apelul meu la calm și la responsabilitate.

Ion Iliescu

 

Mai mulţi lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD, printre care Cătălin Rădulescu şi Rovana Plumb, i-au cerut lui Valeriu Zgonea demisia din funcţiile de preşedinte executiv al PSD şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor, în caz contrar, urmând să ceară demiterea lui.

Inclusiv Ion Iliescu a criticat ieşirea lui Valeriu Zgonea, spunând că a fost necolegial din partea lui să-i ceară demisia lui Dragnea. Mai mult, Iliescu a spus că Liviu Dragnea a fost condamnat pe nedrept deoarece ceea ce el a făcut reprezintă tocmai misiunea politică a unui partid, şi anume să scoată lumea la vot. 

Ei, şi? Ce autoritate are Zgonea în partid? Să fim oameni serioşi. Nu vedeţi mişcarea domnului Zgonea cu ochi buni? Nu, a fost chiar necolegial din partea lui. Care fraude, de unde fraude? Pentru că a chemat lumea să iasă la vot, la referendum. Nu asta e misiunea politică a unui partid? Adică până şi judecătorii s-au jenat să meargă până la capăt cu această chestiune„, a declarat Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD.

Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD, a declarat luni dimineaţă că nu demisionează din funcţiile politice din partid şi parlament, în urma criticilor aduse lui Liviu Dragnea. Zgonea afirmă că a fost ales în aceste funcţii, deci poate fi revocat tot prin vot.

Citeşte şi: Valeriu Zgonea: Nu plec din PSD. Mă supun deciziei colegilor. Sunt solidar cu omul Dragnea VIDEO