Radu Beligan, pe scenă la 97 de ani

Radu Beligan împlinește astăzi venerabila vârstă de 97 de ani! Monumentul teatrului românesc sărbătorește celebrarea pe scenă, căci diseară, longevivul actor va juca în ”Egoistul".

14 dec. 2015, 13:15
Radu Beligan, pe scenă la 97 de ani

Radu Beligan sărbătoreşte 97 de ani pe scenă. Este o dublă sărbătoare în viața și cariera sa, căci, diseară, la Palatul Copiilor, se va pune în scenă cea de-a 300-a reprezentație din cariera actorului a piesei sus amintită. Legendarul actor se simte foarte bine la vârsta sa în ciuda emoțiilor pe care le-a dat familiei și cunoscuților în luna noiembrie, anul curent, când a ajuns la spital. Radu Beligan a fost internat timp de cinci zile la Sitalul Elias și tratat pentru o infecție urinară. „Îi mulțumesc în fiecare zi Bunului Dumnezeu că ți-a dăruit atâta putere și dragoste de oameni. La mulți ani tata!”, îi urează actrița Lamia Beligan, fiica regizorului.

Radu Beligan s-a născut pe în 1918 în Filipești, județul Bacău maestrul Radu Beligan s-a dovedit unul dintre cei mai prolifici actori de film, teatru și televiziune din România, cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 75 de ani.

Director al Teatrului de Comedie din București (1961 – 1969) și director al Teatrului Național București (1969 – 1990), Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români (Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu,Mihail Sebastian, etc.) și străini (William Shakespeare, Carlo Goldoni,Gogol, Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Edward Albee,Neil Simon, Umberto Eco), punând astfel bazele unui repertoriu complex, deopotrivă clasic și modern. Anul trecut, Radu Beligan a fost omagiat la Premiile Gopo cu „Premiul pentru întreaga carieră”.