Raul Castro, enervat de Barack Obama. Ce i-a spus şeful Casei Albe

Raul Castro a fost  enervat de jurnaliştii americani în timpul conferinţei de presă cu Obama. Liderul cubanez s-a arătat deranjat atunci când un ziarist l-a întrebat despre deţinuţii politic din ţară.

RomaniaTV.net
22 mart. 2016, 06:26

Preşedintele cubanez a spus că nu există astfel de prizonieri. „Dă-mi o listă şi îi voi elibera„, a spuns Castro. Acesta este primul moment important al vizitei lui Obama în Cuba, întâlnirea cu Raul Castro, cel care acum 10 ani a preluat frâiele ţării de la fratele său, Fidel Castro. Întrevederea a avut loc la Palatul revoluţiei din Havana.

Este pentru prima oară din 1928 când un preşedinte american în funcţie păşeşte pe tărâm cubanez. La sosire, Barack Obama, Prima Doamnă şi cele două fiice ale lor au fost întâmpinaţi de ministrul de Externe. Cel mai puternic om al planetei şi-a ţinut singur umbrela, fapt ce nu le-a scăpat jurnaliştilor, potrivit România TV.

Pentru prima dată în istorie, Air Force One (n.r. – avionul prezidenţial) a aterizat în Cuba, iar acesta este primul nostru popas. Este o vizită istorică şi este o şansă unică de a comunica cu poporul cubanez„, a declarat şeful Casei Albe.

În ciuda ploii, Obama a fost primit călduros de mii de cubanezi, curioşi să-l vadă pe preşedintele american. Iar marile companii americane, dornice să investească în Cuba, au trecut deja la fapte. Google a anunţat deja că va aduce internetul pe insulă. 

Evenimentul istoric are loc după mari eforturi diplomatice făcute de Washington şi Havana pentru dezgheţarea relaţiilor, o apropiere anunţată în decembrie 2014. Barack Obama se va adresa cubanezilor, printr-un mesaj televizat, şi va merge la un meci de baschet. Pe agenda vizitei NU este prevăzută și o întrevedere cu Fidel Castro, semn că vechiul conflict este totuși greu de uitat.

Citeşte şi Vizită istorică a lui Barack Obama în Cuba. Este prima vizită a unui preşedinte american în ultimii aproape 90 de ani

Vizita este menită să apropie şi mai mult Statele Unite şi Cuba, care, după 55 de ani, au reluat relaţiile diplomatice. Președintele, Prima doamnă și cele două fiice ale lor, au ajuns pe aeroportul Jose Marti de la Havana, la bordul Air Force one.

Barack Obama este acum primul şef de stat american în funcţie care vizitează insula, după Calvin Coolidge, în 1928. Această vizită istorică are dublu obiectiv: o întâlnire cu poporul cubanez şi o consolidare a spectaculoasei apropieri angajate la sfârşitul lui 2014 cu această țară, condusă acum de Raul Castro.

Pe agenda vizitei nu a fost prevăzută și o întrevedere cu Fidel Castro, semn că vechiul conflict este totuși greu de uitat.