RĂZBOI CIVIL în Ucraina: Insurgenţii resping armistiţiul

Ordinul de încetare a focului, proclamat unilateral vineri de Kiev, nu va fi respectat de către 'forţele de autoapărare' din estul Ucrainei, care declară că retragerea trupelor ucrainene este condiţia sine qua non pentru stabilizarea situaţiei, a declarat luni 'guvernatorul popular' al Donbasului, Pavel Gubarev, citat de Ria Novosti.

23 iun. 2014, 11:15
RĂZBOI CIVIL în Ucraina: Insurgenţii resping armistiţiul

CRIZA continuă în Ucraina. ‘Încetarea unilaterală a focului anunţată de militari ucraineni fără consultarea cu noi nu este recunoscută de către forţele de autoapărare. Am luptat şi vom continua să luptăm’, a indicat Gubarev.

Acesta a anunţat că dispune de propriul plan de ‘stabilizare’ – retragerea trupelor ucrainene din estul ţării şi recunoaşterea de către Kiev a autoproclamatelor ‘republici populare’ Doneţk şi Lugansk, conform Ria Novosti.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat vineri seara tuturor unităţilor militare implicate în operaţiunea specială în partea de est a ţării să înceteze focul pentru o săptămână până la 27 iunie. El şi-a prezentat, de asemenea, planul de soluţionare a situaţiei din zonele de conflict. Acest document, în 15 puncte, oferă garanţii de securitate tuturor participanţilor la negocieri. Este vorba în primul rând de o amnistie pentru cei care acceptă să depună armele şi care nu au comis crime grave, precum şi eliberarea ostaticilor; crearea unui coridor pentru ca mercenari ruşi şi ucraineni să poată părăsi teritoriul ucrainean.

Cu toate acestea, miliţiile separatiste nu cred în promisiunile preşedintelui Petro Poroşenko şi se pregătesc de noi lupte, afirmând că armistiţiul oferă doar un răgaz armatei regulate ucrainene pentru a se regrupa şi a-şi întări poziţiile.

Consilierul prezidenţial Iuri Luţenko, fost ministru de interne în guvernul Iuliei Timoşenko, a invocat de mai multe ori în ultimele două zile un aşa-numit ‘plan B’ pentru cazul în care rebelii ar respinge armistiţiul, care prevede continuarea operaţiunii speciale în estul Ucrainei, relevă agenţia de presă menţionată.

‘Cei care vor încălca armistiţiul, vor primi un răspuns armat. Şi nu există nicio îndoială că lucrurile vor sta aşa. Dacă Donbasul nu va strânge mâna întinsă de autorităţile ucrainene, vom răspunde în limbajul pe care vor să-l audă’ – cel al armelor – a afirmat Luţenko, citat luni de agenţia ucraineană Ukrinform.

‘Planul B’, potrivit acestuia, prevede de asemenea măsuri de reconstrucţie a zonei miniere Donbas, care include regiunile Doneţk şi Lugansk – teatrul violenţelor dintre armata regulată şi rebeli.

‘Europa este gata să ne ajute. Cu bani mulţi, noi dorim să creăm noi locuri de muncă, să deschidem noi întreprinderi competitive’, a afirmat Luţenko, făcând apel către populaţia din sud-estul ţării: ‘Haideţi să facem acest lucru împreună pentru că nicio puşcă-automat nu va rezolva nimic!’

Într-o discuţie telefonică, duminică, cu cancelarul german Angela Merkel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a abordat subiectul realizării unor proiecte comune cu Germania privind reconstrucţia infrastructurii distruse în timpul violenţelor în regiunile Doneţk şi Lugansk între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi înarmaţi.AGERPRES