Lovituri americane în Siria. Cancelariile occidentale reacţionează. Ce va urma

Rusia a denunţat, vineri, loviturile americane în Siria ca fiind o "agresiune împotriva unui stat suveran", în timp ce aliaţii Statelor Unite aplaudau prima operaţiune militară împotriva regimului de la Damasc. 

07 apr. 2017, 10:11
Lovituri americane în Siria. Cancelariile occidentale reacţionează. Ce va urma

Ca replică la primele lovituri aeriene ale americanilor în Siria, preşedintele rus Vladimir Putin – principalul aliat al regimului de la Damasc – a denunţat operaţiunea americană ca fiind „o agresiune împotriva unui stat suveran”. „Această acţiune a Washingtonului a a provocat un prejudiciu considerabil relaţiilor ruso-americane, care şi aşa erau într-o stare lamentabilă”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Pescov. De asemenea, Moscova a mai anunţat suspendarea acordului cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria şi a cerut ONU o reuniune de urgenţă după recentele evoluţii.

Iranul, alt aliat al Rusiei, a condamnat „viguros” loviturile americane şi a afirmat că acest atac nu face decât să „să ajute grupările teroriste aflate în declin şi să agraveze situaţia din Siria şi din regiune”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Bahram Ghassemi.

Cancelariile lumii reacţionează

Preşedintele sirian Bashar al-Assad poartă „întreaga responsabilitate” pentru loviturile americane, au afirmat cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande într-un comunicat comun, dând asigurări că preşedinţia americană a le-a informat înainte de acţiunile care urmau să se deruleze. La rândul său, ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault a estimat că aceste lovituri sunt un „semnal” pe care ruşii şi iranienii trebuie să înţeleagă faptul că nu pot să susţină la nesfârşit regimul de la Damasc.

Londra a anunţat că „susţine pe deplin acţiunile Statelor Unite”, considerând că acestea sunt „un răspuns corect la atacul barbar, cu arme chimice, ordonat de regimul sirian”, potrivit unui purtător de cuvânt din Downing Street.

Citeşte şi Rusia ameninţă Statele Unite: Rolul de „poliţist mondial” va avea consecinţe pentru Statele Unite

Şi Ankara a aplaudat loviturile americane, considerând că acestea sunt „pozitive”, după cum a afirmat vicepremierul turc, Numan Kurtlmus, adăugând că „regimul de la Damasc ar trebui să fie sancţionat pe plan internaţional”.

Arabia Saudită a salutat la rândul ei acţiunea americană, afirmând că este „o acţiune curajoasă” şi şi-a oferit „întregul sprijin pentru loviturile americane”, a declarat un responsabil al Ministerului de Externe.

Israelul, la rândul lui, a afirmat că „oferă sprijin total” loviturilor aeriene americane, exprimându-şi speranţa că „acest mesaj de determinare” va fi auzit şi la Teheran, la Phenian şi în alte ţări” din lume.

China a avut o reacţie „măsurată”, cerându-i Damascului „evitarea oricărei agravări a situaţiei” din Siria şi condamnând atacul cu arme chimice.

Japonia a declarat că susţine „determinarea” SUA şi a asalutat iniţiativa americană ca fiind o iniţiativă bună ce ar permite să fie evitată o agravare a situaţiei din Siria.

Austria – ţară neutră – a fost de acord cu „motivele americanilor”, iar Cehia a calificat folosirea armelor chimice ca fiind „o crimă inacceptabilă”.